27. oktobar 2015. Zamenik generalnog sekretara Branko Marinković prima energetski pasoš u ime Narodne skupštine

27. oktobar 2015. Zamenik generalnog sekretara Branko Marinković prima energetski pasoš u ime Narodne skupštine

Utorak, 27. oktobar 2015.

Uručeni energetski pasoši zgradama Narodne skupštine, Vlade Republike Srbije i Palate Srbija

U Domu Narodne skupštine zvanično su uručeni energetski pasoši za zgradu Parlamenta, Vlade Republike Srbije i Palatu Srbija.


Energetski pasoši predstavljaju značajan dokument na putu energetske efikasnosti, posebno uzevši u obzir proces evrointegracija koji sam po sebi nameće evropske standarde u uštedi električne energije.

Predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije prof. dr Aleksandra Tomić rekla je da je obaveza Srbije da smanji potrošnju električne energije, jer se time ostvaruje ušteda u budžetu. To je takođe obaveza i svakog pojedinca, smatra Tomić.

„Nemojte čekati da struja poskupi da biste postojeće sijalice zamenili led sijalicama koje troše neuporedivo manje struje. Kada birate električne uređaje, obratite pažnju da li su ekonomični u potrošnji energije, i naravno, učite decu od malih nogu da je štednja struje važna“, rekla je Tomić.

Rukovodilac projekta GIZ Energetska efikasnost u zgradarstvu Renata Šindlbek istakla je da je izdavanje energetskog pasoša pravi put ka otkrivanju kriznih tačaka na objektu i studija o tome kako ih sanirati i time doprineti uštedi energije, što će posledično doprineti i zaštiti životne sredine.

Inače, GIZ je preduzeo korake kroz pružanje podrške institucijama u Srbiji u pokretanju i implementaciji nacionalnog programa energetske efikasnosti u zgradarstvu, pospešivanju saradnje javnog i privatnog sektora, kao i izradu energetskih pasoša. Sa druge strane Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo rudarstva i energetike stvorili su osnovni zakonski okvir kroz relevantne zakone i pravilnike. Značajnu ulogu u projektu imao je Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, koji je u okviru EU projekta TABULA, uradio Nacionalnu tipologiju stambenih objekata Srbije.

Na svečanom uručenju energetskih pasoša govorili su zamenik ambasadora Savezne Republike Nemačke Aleksander Jung, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, državni sekretar Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović i profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Milica Jovanović Petrović.

Energetske pasoše svečano je uručila predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije prof. dr Aleksandra Tomić. U ime Narodne skupštine pasoš je primio zamenik generalnog sekretara Branko Marinković, a u ime Vlade Republike Srbije i Palate Srbija, zamenik generalnog sekretara Vlade Tamara Stojčević.

Zvaničnom uručenju prethodila je izložba Energetska efikasnost u zgradarstvu.

Obaraćanja i uručenje energetskih pasoša možete pogledati ovde.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 10. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja