Enterijer

Biblioteka

Uporedo sa završetkom radova na arhitektonskim elementima eksterijera i enterijera, arhitekta Nikola Krasnov je pristupio izradi idejnog projekta za opremanje unutrašnjeg prostora Skupštine. Projekat su činili nacrti za nameštaj, rasvetna tela, tepihe i draperije, iscrpan tekstualni opis, kao i tlocrti tačnog rasporeda nameštaja. Svaka prostorija, nezavisno od svog značaja i funkcije, precizno je definisana ovim projektom, tako da je danas moguća autentična rekonstrukcija svih prostora u okviru skupštinskog zdanja.

U opremanju entarijera posebna pažnja je posvećena prostorijama koje zauzimaju najznačajnije mesto u Skupštini. To su: velika i mala plenarna sala, veliki hol, zajedno sa četiri odborske sale koje ga okružuju, biblioteka, predsednički i potpredsednički kabineti, diplomatski salon i sale poslaničkih klubova.

Diplomatski salon

U zgradi Skupštine nalaze se dve grupe nameštaja. Prvu grupu čini nameštaj koji je sredinom četvrte decenije dvadesetog veka izrađen po nacrtima Nikole Krasnova i koji sa ostalim elementima enterijera čini jedinstvenu stilsku celinu. Drugu grupu čini nameštaj, koji je tokom druge polovine dvadesetog veka postepeno zamenjivao originalni i koji i danas čini osnovu enterijerske opreme skupštinskih prostorija. Originalni nameštaj fragmentarno je rasut po celom zdanju.

Na osnovu sačuvanog mobilijara, izgrađenog u periodu od 1935. do 1938. godine, može se zaključiti da je izuzetna pažnja poklanjana kvalitetu upotrebljenih materijala. Nameštaj jeizrađen od prvoklasne slavonske hrastovine i orahovine najvišeg kvaliteta, a presvučen je pažljivo odabranom kožom, crvene, zelene, plave i braon boje. Stolarske i tapetarske radiove izveli su najbolji međuratni majstori.

Hol

Diplomatski salon

Nameštaj prati važnost i reprezentativnost objekta. U zavisnosti od značaja prostora za koji je projektovan, menja se obim upotrebljenih dekorativnih elementata, ali kvalitet obrade ostaje ujednačen. Glavna dekorativna tehnika korišćena u ukrašavanju ovog nameštaja je duborez. Za ukrašavanje su uzeti i kombinovani elementi istorijskih stilova, od renesanse, preko baroka i rokokoa do ampira, a u konstrukciji pojedinih predmeta primetan je i uticaj,tada vladajućeg, art dekoa.

Centralni hol, diplomatski salon i biblioteka su jedini prostori skupštinskog zdanja koji su u celini sačuvali originalni raspored nameštaja po projektu Nikole Krasnova. U velikoj i maloj plenarnoj sali sačuvane su originalne poslaničke klupe i stolovi. Mobilijar za kabinet predsednika Skupštine i prateće službe čini jednu od najlepših stilskih celina koja u velikoj meri podseća na originalnu postavku.

Nameštaj iz druge polovine 20. veka je stilski raznolik. Uočljiva je želja da se prati monumentalnost i reprezentativnost međuratnog nameštaja. Iz ovog perioda pose-bno se ističu dva konferencijska stola iz odborskih sala, koja u svemu prate izvorni duh Krasnovljenih projekata, savršeno se uklapaju u enterijere ovih prostora, preuzimajući dobro ukomponovane dekorativne elemente dovratnika i štuko dekoracije.

Deo enterijera

Deo enterijera

Arhitekta Nikola Krasnov je u projektovanju mobilijara za ovo zdanje pokazao svo svoje znanje i iskustvo, pruživši naručiocima enterijer dostojan značajaove državne institucije.

Svetleća tela, kao i ostali elementi enterijera, čiji je autor Nikola Krasnov, posebno su projektovani za ovo reprezentativno zdanje.

Kabinet predsednika Skupštine

Raspoređena na svim nivoima, u zavisnosti od namene prostora, više su ili manje raskošna. Dekorativnim izgledom, stilski prate celovi-ti ambijent enterijera. Postavljene 1936. godine, uz nekoliko izuzetaka, do danas je sačuvano preko 600 komada originalnih svetiljki, koje se mogu razvrstati u četiri grupe: lustere, plafonjere, vandarme (aplike) i kandelabre. Sve su izrađene od bronze ili mesinga sa odgovarajućim staklenim delovima.

Kabinet predsednika Skupštine

Najreprezentativniji među svetlećim telima jeste luster koji se nalazi u diplomatskom salonu, a pripada grupi polijeleja od pozlaćene bronze sa 36 sveća.

U dva predsednička kabineta nalazise isti tip raskošnog lustera, koji ukazuje na značaj ovih prostorija. Svojim savršenim proporcijama ističu se kandelabri u vestibilu, doprinoseći opštem utisku reprezentativnosti skupštinskog zdanja.

Deo enterijera

Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31