Saziv od 16. aprila 2014. godine

Poslaničke grupe prijateljstva su skupštinska tela koja se mogu obrazovati u Narodnoj skupštini za unapređenje odnosa i saradnje naše države sa drugim državama na principu dobrovoljnosti. Prilikom osnivanja poslaničke grupe prijateljstva, polazi se od uzajamno izraženih interesa za ostvarivanje i razvoj saradnje između parlamenata.

Prijavu za članstvo u poslaničkoj grupi prijateljstva, narodni poslanik podnosi predsedniku Narodne skupštine. Odbor za inostrane poslove donosi odluku o formiranju i određuje predsednika i članove poslaničkih grupa prijateljstava, daje saglasnost na odluku o razmeni poseta sa poslaničkim grupama prijateljstva predstavničkih tela drugih država i vodi evidenciju članstva u poslaničkim grupama prijateljstva.


Aktivnosti

  • Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine sa Svetom stolicom, Branka Bošnjak i član PGP Milena Bićanin, sastale su se sa Apostolskim Nuncijem, g. Orlandom, u petak 27. februara, u ambasadi Svete stolice u Beogradu.

  • Delegacija Savezne Republike Nemačke, koju je predvodio predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Savezne Republike Nemačke sa zemljama jugoistočne Evrope, Peter Vajs, sastala se sa predstavnicima i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Srbije sa Saveznom Republikom Nemačkom, Vesnom Marković, u okviru radnog doručka, 12. februara 2015. godine.

  • Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Grčkom Saša Mirković razgovarao je sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SYRIZA) Aleksisom Ciprisom (Alexis Tsipras) 5. decembra 2014. godine.

  • Delegacija Parlamenta Rumunije, predvođena predsednikom Odbora za spoljne poslove Petruom Filipuom i predsednikom PGP sa Srbijom Ben-Oni Ardelanom, imala je više bilateralnih susreta u Narodnoj skupštini i to sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Rumunijom, zamenicom predsednika Odbora za spoljne poslove dr Dijanom Vukomanović, potpredsednikom Narodne skupštine prof. dr Vladimirom Marinkovićem i predsednikom Poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoranom Babićem, 21. novembra 2014. godine.

  • Delegacija PGP sa Rumunijom u Narodnoj skupštini koju je predvodio Miletić Mihajlović, predsednik Grupe, imala je bilateralne susrete sa delegacijom PGP sa Srbijom Senata Rumunije koju je predvodio Ben-Oni Arlean, predsednik Grupe, u Temišvaru, 19. i 20. novembra i u Vršcu 20. novembra 2014. godine.

  • Delegacija Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom Države Kuvajt koju je predvodio predsednik Grupe Faisal Fahad Al Šaja, posetila je Srbiju i vodila odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, Veroljubom Arsićem potpredsednikom Narodne skupštine, kao i sa Branislavom Blažićem, predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Arapskim zemljama zaliva i Aidom Ćorović, predsednicom PGP sa Kuvajtom, od 22 do 25. septembra 2014. godine.

  • Delegacija Parlamenta Rumunije, koju su predvodili predsednik PGP sa Srbijom Senata Rumunije prof. dr Ben Oni-Ardelean i predsednik Odbora za spoljne poslove Petru Filipu, posetila je Srbiju i vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa prof. dr Vladimirom Marinkovićem, potpredsednikom Narodne skupštine, Miletićem Mihajlovićem, predsednikom i članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Rumunijom i sa Aleksandrom Đurović, predsednicom i članovima Odbora za spoljne poslove, 9. jula 2014. godine.

  • Delegacija Poljske vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa članovima stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja i Poslaničkom grupom prijateljstva sa Poljskom, 8. jula 2014. godine.

  • Bruno Madžaš, portugalski državni sekretar za evropske poslove, vodio je odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, kao i sa članovima PGP sa Portugalijom, 4. jula 2014. godine.

  • IX saziv – AKTIVNOSTI POSLANIČKIH GRUPA PRIJATELjSTVA

  • VIII saziv – AKTIVNOSTI POSLANIČKIH GRUPA PRIJATELjSTVA

Poslaničke grupe prijateljstva

Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31