Ujedinjene nacije

Narodna skupština Republike Srbije sarađuje sa Ujedinjenim nacijama učešćem na parlamentarnim sastancima koje se održavaju tokom konferencija Ujedinjenih nacija u sastavu državnih delegacija, kao i na drugim forumima koje organizuju Ujedinjene nacije. Pored toga, narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, kao članovi stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije pri multilateralnim parlamentarnim institucijama, učestvuju kao predstavnici tih institucija na javnim slušanjima ili drugim sličnim sastancima koji se u okviru Interparlamentarne unije ili u drugim okvirima odvijaju u Ujedinjenim nacijama. Narodni poslanici mogu, takođe, u svojstvu članova delegacije Narodne skupštine, a u vezi s pojedinim spoljnopolitičkim misijama šireg značaja, učestvovati na redovnim i specijalnim zasedanjima Organizacije Ujedinjenih nacija i njenih specijalizovanih organizacija.Pored toga, Narodna skupština sarađuje sa agencijama Ujedinjenih nacija u Srbiji, pre svega sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U saradnji sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija formirana je Radna grupa za prava deteta u Narodnoj skupštini Republike Srbije, 6. marta 2009. godine. Zadatak Radne grupe je da unapredi i razvije sistem zaštite, prava i položaja dece, kontroliše sprovođenje i primenu zakona i drugih akata koji uređuju ovu oblast, usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa međunarodnim standardima, uspostavi saradnju sa nacionalnim institucijama, međunarodnim organizacijama i društvenim grupama.

Saradnja sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) ovuhvata saradnju sa skupštinskim odborima u cilju smanjenja siromaštva u Srbiji, pokretanje javnih slušanja kao institucije parlamentarne prakse, organizovanje seminara i studijskih poseta na temu smanjenja siromaštva.

Aktivnosti

  • Potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić učestvovala je na Samitu o Ciljevima održivog razvoja, kojim je započela Nedelja sastanaka na visokom nivou 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održala od 18. do 22. septembra 2023. godine, u Njujorku.

  • Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamer Bačevac i zamenica predsednika Odbora Nataša Tasić Knežević učestvovali su na parlamentarnom sastanku koji je organizovan u okviru 67. zasedanja Komisije o statusu žena, u Njujorku, u Ujedinjeniim nacijama. Parlamentarni sastanak je održan 7. marta 2023. godine, a prateći događaj 8. marta 2023. godine na temu „Postizanje rodne ravnopravnosti u donošenju odluka do 2030. godine”.

  • Zamenica predsednika Odbora za prava deteta Slavica Radovanović i članice Odbora za prava deteta Andrijana Avramov i Milica Nikolić učestvovale na onlajn panel diskusiji o pravima deteta u organizaciji Komiteta za prava deteta Ujedinjenih nacija i Interparlamentarne unije, koja je održana 6. februara 2023. godine.

  • Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se u Domu Narodne skupštine, 12. oktobra 2021. godine, sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula Šahidom. Sastanku su prisustvovali i potpredsednici Narodne skupštine dr Vladimir Orlić i Elvira Kovač, predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović i Sandra Božić koja je predstavila aktivnosti Ženske parlamentarne mreže.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, narodna poslanica Tijana Davidovac učestvovala je 12. marta 2021. godine na 14. kongresu UN o sprečavanju kriminala i krivičnom pravosuđu. U ime Parlamentarne skupštine Mediterana, Davidovac se obratila na kongresu.

  • Koordinator Fokus grupe za ciljeve održivog razvoja dr Milorad Mijatović razgovarao je 23. februara 2021.godine, putem video poziva, sa bivšom poslanicom Parlamenta Danske i ministarkom zaštite životne sredine Kirsten Brosbol i osnivačem organizacije Poslanici za globalne ciljive. Tom prilikom, upućen je poziv Fokus grupi da pristupi svetskoj mreži poslanika posvećenih postizanju Ciljeva održivog razvoja, koja okuplja preko 70 poslanika, iz 36 zemalja i pet regiona sveta. Ova mreža predstavlja globalnu platformu za razmenu informacija i dobrih parlamentarnih praksi u pogledu postizanja Ciljeva održivog razvoja.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji dr Milorad Mijatović učestvovao na političkom forumu na visokom nivou o održivom razvoju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, 18. jula 2019. godine. Tema sastanka bila je osnaživanje ljudi i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti. Ukupno 47 država, članica Ujedinjenih nacija, predstavilo je svoje Dobrovoljne izveštaje o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj. Među njima prvi put i Srbija.

  • Članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Olena Papuga učestvovala na seminaru „Angažovanje parlamenata u oblasti ljudskih prava - određivanje primera dobre prakse i novih mogućnosti za delovanje“ u Palati nacija, u Ženevi, od 24. do 26. juna 2019. godine, u organizaciji Interparlamentarne unije i Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković učestvovala je na Šestoj sednici Globalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa, u Ženevi, od 13. do 17. maja 2019. godine. Organizatori su bili UN (UNDRR), a domaćin Vlada Švajcarske.

  • Članice stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Elvira Kovač i Biljana Pantić Pilja učestvovale u delu 63. zasedanja Komisije Ujedinjenih nacija za status žena na temu seksizma, uznemiravanja i nasilja protiv parlamentarki, 12. marta 2019. godine u Njujorku. Savet Evrope, Interparlamentarna unija i stalna misija Finske pri UN organizovali su prateći događaj u okviru finskog predsedavanja Savetom Evrope, kako bi se razmotrilo pokretanje pravnih i političkih inicijativa za okončanje nasilja nad ženama u politici.

  • Narodna poslanica Stefana Miladinović učestvovala je u okiru delegacije Republike Srbije na 72. zasedanju Komiteta za eliminisanje diskriminacije žena na kojem je predstavljen Četvrti periodični izveštaj o primeni Konvencije Ujedinjenih nacija o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), 28. februara 2019. godine u Palati nacija u Ženevi.

  • Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić razgovarao 13. februar 2019. godine, u Narodnoj skupštini, sa specijalnim izvestiocem Generalnog sekretara UN za trgovinu decom i članicom Nacionalnog saveta za ljudska prava u Maroku Nađat Mđid Malom (Najat Mjid Maalla), koja boravi u poseti Republici Srbiji, u susret početku procesa izrade Nacionalnog plana akcije za decu Vlade Srbije.

  • Delegacija Narodne skupštine, u čijem sastavu su bili narodni poslanici Dubravka Filipovski, kao šef delegacije i Milan Lapčević, učestvovala je na Parlamentarnoj radionici u okviru Svetskog investicionog foruma 2018, od 22. do 26. oktobra 2018. godine u Kancelariji Ujedinjenih nacija u Ženevi.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji dr Milorad Mijatović, učestvovao je 22-23. februara 2018. godine na Parlamentarnom slušanju u Ujedinjenim nacijama na temu „Ka globalnom sporazumu za bezbednu, urednu i redovnu migraciju: Parlamentarna perspektiva".

  • Miloš Aligrudić, član Stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini SE i član Podkomiteta za spoljne poslovePS SE, učestvovao je na sastanku Podkomiteta za spoljne poslove PS SE povodom 65. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Parlamentarnog slušanja Interparlamentarne unije, u Njujorku, od 30. novembra do 6. decembra 2010. godine.

  • Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodio dr Oliver Dulić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, učestvovala je na Godišnjem parlamentarnom slušanju u organizaciji UN/IPU, u Ujedinjenim nacijama, u Njujorku, od 18. do 23. novembra 2007. godine.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31