Nadzorni odbor

U okviru svojih nadležnosti Nadzorni odbor:

  • prati predizborne aktivnosti i ukazuje na eventualne nepravilnosti u postupanju političkih stranaka, kandidata i drugih učesnika u izbornom postupku;
  • kontroliše postupanje sredstava javnog obaveštavanja u primeni odredaba ovog zakona koje se odnose na obezbeđivanje ravnopravnih uslova za predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista;
  • predlaže mere za poštovanje jednakosti kandidata u izlaganju njihovih programa;
  • obraća se javnosti radi zaštite moralnog integriteta ličnosti kandidata;
  • upozorava na postupke političkih stranaka, organa uprave, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja kojima se ometa izborna kampanja i ugrožava jednakost prava svih kandidata;
  • bez odlaganja daje inicijativu za pokretanje postupka pred nadležnim državnim organima, ako bilo koji učesnik u izbornoj kampanji svojim ponašanjem poziva na nasilje, širi nacionalnu, versku ili rasnu mržnju ili podstiče na neravnopravnost polova i
  • utvrđuje broj i trajanje emisija za ravnopravno predstavljanje podnosilaca izbornih lista, ako se sporazum o tome između javnog preduzeća koje emituje radio i televizijski program a čiji je osnivač Republika Srbija, Vlada Republike Srbije i političkih stranaka koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini, ne zaključi u zakonom predviđenom roku.
Odbor može obavljati i druge poslove u skladu sa zakonom.
Narodna skupština je na Devetoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini, 23. decembra 2019. godine, donela Odluku o imenovanju članova Nadzornog odbora, u sledećem sastavu:

  1. Svetislav Goncić, glumac, v.d. direktora Ustanove kulture „Vuk Karadžić“,
  2. Branislav Klanšček, producent,
  3. dr Nikola Žutić, naučni savetnik,
  4. Dragan Varagić, dipl. saobraćajni inženjer,
  5. Ivana Radovanović, dipl. politikolog za međunarodne odnose,
  6. prof. dr Branko M. Rakić, redovni profesor,
  7. prof. dr Miodrag Savović, savetnik za pravna pitanja,
  8. Ivona Pantelić, novinar-prezenter,
  9. Jelena Milenković Orlić, profesor nemačkog jezika i književnosti,
  10. Aleksandar Stamatović, prvak Opere.




SAOPŠTENjE

Petak, 19. jun 2020. |

Nadzorni odbor za sprovođenje opšteg nadzora nad postupcima političkih stranaka, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja, u okviru svojih nadležnosti utvrđenih zakonom, održao je do sada šest redovnih sednica. Na sednicama su razmatrana pitanja u vezi sa postupanjem relevantnih subjekata u toku izbornih aktivnosti.

  • Sreda, 27. maj 2020.

    Treća sednica Nadzornog odbora

    Članovi Nadzornog odbora održali su Treću sednicu 27. maja 2020. godine, na kojoj su se upoznali sa izveštajima Regulatornog tela za elektronske medije o nadzoru pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje za izbore za narodne poslanike, raspisanih za 21. jun 2020. godine.

  • Sreda, 27. maj 2020.

    Saopštenje sa Treće sednice Nadzornog odbora

    Nadzorni odbor za sprovođenje opšteg nadzora nad postupcima političkih stranaka, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja u toku izbornih aktivnosti održao je, 27. maja 2020. godine, treću sednicu.

  • Sreda, 20. maj 2020.

    Druga sednica Nadzornog odbora

    Članovi Nadzornog odbora održali su Drugu sednicu 20. maja 2020. godine, na kojoj su doneli Poslovnik o svom radu. Sednici je predsedavao predsednik Nadzornog odbora Svetislav Goncić.

  • Četvrtak, 27. februar 2020.

    Prva sednica Nadzornog odbora

    Članovi Nadzornog odbora održali su Prvu sednicu 27. februara 2020. godine, na kojoj su za predsednika Nadzornog odbora izabrali Svetislava Goncića.

Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31