8. februar 2022. Drugi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

8. februar 2022. Drugi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Utorak, 8. februar 2022.

Drugi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije (PFEPS) održao je drugi sastanak, na temu finansiranje Klastera IV u periodu energetske krize.


U uvodnoj reči, predsednica PFEPS i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava prof.dr Aleksandra Tomić istakla je da su za Srbiju, kao i za ceo svet u ovom trenutku, najznačajnije velike oscilacije u cenama ponude i tražnje na svetskom tržištu energije, nagli neočekivani skok cene gasa i električne energije, koji se dogodio u avgustu 2021. Goduine, a koji su doveli do velikih promena u svim privrednim sferama.

„Srbija se uspešno uhvatila u koštac sa rešavanjem tog problema zahvaljljujući tome što je predsednik Republike Srbije, učestovao i uspešno okončao pregovore sa Ruskom Federacijom i mi danas imamo praktično istu cenu energenata u Srbiji“, naglasil je Tomić.

Ona je istakla da je cilj sastanka da se sagledaju mogućnosti i pravci rešavanja pitanja cena energenata i skladištenja robnih rezervi.Naglasila je da je neophodno voditi računa o troškovima tog prilagođavanja, kada su u pitanju klimatske promene, kao i o obavezama koje imamo na osnovu bilateralnih i multilateralnih sporazuma, pre svega sa Evropakom unijom, energetskom zajednicom, Ruskom Federacijom i Evro-Azijskom unijom.

Koordinator za Srbiju na projektu Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu - Energija, transport i zaštita klime Svetlana Bačanin naglasila je da je otvoren Fond za Jugoistočnu Evropu koji sprovodi aktivnosti u oblasti energije, zaštite klime i transporta.

„Nastavljamo sa radom sa parlamentima u regionu i sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, fokus će biti na jačanju kapaciteta neformalnih zelenih poslaničkih grupa Jugoistočne Evrope, a na temu energetskih i transportnih ciljeva u skladu sa politikom Evroipske unije“, rekla je Bačanin.

Sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Maja Matija Ristić podsetila je da je Republika Srbija potpisnica Pariskog sporazuma iz 2015. godine u kojem su uspostavljeni veoma ambiciozni ciljevi u pogledu politika obnovljive energije, energetske efikasnosti i emisije gasova sa efektom staklene bašte.

„Pored toga Srbija je i potpisnica Sofijske deklaracije za Zapadni Balkan, poznata kao Zelena agenda i ta dva dokumenta poredstavljaju značajan osnov i ne samo obavezu Srbije da radi na novim energetskim politikasma, već je to i naša želja da budemo lideri u regionu u pogledu budućih energetskih politika“, naglasila je Maja Matija Ristić.

Na skupu su govorili i Ljubinko Savić ispred Privredne komore Srbije, Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole, a na temu planirane investicije i Zelene obveznice Ana Tripović, direktor Uprave za javni dug i Dušan Čarkić iz Ministarstvo evropskih integracija.

Sastanak je sproveden uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energija, transport i zaštita klime (GIZ ORF ETC).


Video (1)

Utorak, 8. februar 2022. | Drugi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije 08.02.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30