2. septembar 2015. Učesnici Trećeg sastanka Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

2. septembar 2015. Učesnici Trećeg sastanka Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Sreda, 2. septembar 2015.

Treći sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

U Domu Narodne skupštine održan je Treći sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije na kome se, u formi javne debate, diskutovalo o Predlogu strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine.


Sastanak je otvorila predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije i predsednica Odbora za privredu, trgovinu, turizam i energetiku prof. dr Aleksandra Tomić koja je istakla da bez dobre energetske politike nema razvoja privrede.

Ona je rekla da je Srbija ispunila sve zakonodavne obaveze iz oblasti energetske politike, ističući da je krajem prošle godine usvojen novi Zakon o energetici koji je usklađen sa Trećim paketom direktiva EU kao i plan restruktuiranja JP „Srbijagas“, čime je Srbija pokazala spremnost da potpuno uskladi svoju energetsku politiku sa politikom EU.

Ipak, kako je navela Aleksandra Tomić, ostaju otvorena pitanja kao što su cena energenata, sigurnost snabdevanja i pravni i ekološki standardi i zaključila da je, u cilju što skorijeg rešavanja ovih pitanja, neophodno jačati ulogu parlamenata u oblasti energetike.

Predsednica Odbora je izrazila nadu da će preporuke sa današnjeg foruma doprineti formulisanju dokumenta koji treba da uobliči energetsku politiku Srbije.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović predstavila je Strategiju razvoja energetike Srbije i istakla da je od izuzetnog značaja definisati plan ostvarivanja Strategije.

Učesnicima Foruma obratio se i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač koji je govorio o energetskoj politici EU ističući da je trenutno najvažnije pitanje kojim se bavi EU bezbednost snabdevanja.

Predsednik UO „Elektroprivreda Srbije“ i dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Branko Kovačević ukazao je na neiskorišćene hidropotencijale i druge energetske potencijale Srbije i potrebu integracije različitih obnovljivih izvora energije.

O ulozi predstavnika civilnog društva u formiranju energetske politike govorila je direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht koja je podsetila prisutne da opstanak planete zavisi od toga kako se države ophode prema pitanju snabdevanja energijom.

Učesnici Foruma su, u okviru pet radnih grupa, diskutovali o Poglavljima 15 i 21 i zaštiti potrošača, pitanjima električne energije, obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti, zatim o uglju, prirodnom gasu, derivatima nafte i zaštiti životne sredine.

Na kraju rada, učesnici Parlamentarnog foruma formulisali su preporuke koje će biti upućene nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srbije.

Sastanku je predsedavala prof. dr Aleksandra Tomić, predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 10. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja