28. septembar 2015. Delegacija Narodne skupštine u razgovoru sa nemačkim investitorom

28. septembar 2015. Delegacija Narodne skupštine u razgovoru sa nemačkim investitorom

Ponedeljak, 28. septembar 2015.

Tomić i Blažić sa nemačkim i italijanskim investitorima o energetskoj efikasnosti

Predsednica i članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, sastali su se u Domu Narodne skupštine sa predstavnicima nemačkih i italijanskih investitora u Republici Srbiji.


Na sastanku sa nemačkim investitorom članovi Odbora razgovarali su sa Mirkom Krukom (Mirko Krueck) generalnim direktor LEEN Gmbh – (Learning Energy Efficiency Network, Jurgen Sonnleitner).

Predsednica Odbora i Parlamentarnog foruma za energetsku politiku prof. dr Aleksandra Tomić, upoznala je gosta sa delokrugom rada Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, a zatim i sa formiranjem i aktivnostima Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Mirko Kruk je predstavio projekat Len mreže koja bi, kako tvrdi, u velikoj meri mogla da doprinese uštedi i efikasnijoj energetskoj politici. Kruk je u prilog toj tvrdnji izneo podatak da se primenom Len mreža u Nemačkoj ostvaruje energetska ušteda od oko 37%. Pozvao je parlamentarce da daju svoj doprinos u stvaranju uslova za uspostavljanje Len mreže koja bi u prvoj fazi povezala 10 lokalnih samouprava. Njima bi bila obezbeđena obuka, ponuđeni primeri dobre prakse i na kraju obavljen monitoring i predstavljeni rezultati primene platforme.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine dr Branislav Blažić, koji je govorio o značaju unapređenja proizvodnje biomase, za koju je istakao da Srbija ima veliki potencijal.

Prof. dr Aleksandra Tomić pozvala je predstavnike nemačke kompanije da svoju platformu u pisanom obliku dostave članovima parlamentarnih odbora i Foruma za energetsku politiku Srbije, kako bi se dogovorili dalji koraci i sastanci koji bi u dijalog uključili i resorno ministarstvo i predstavnike lokalne samouprave.

Tokom sastanka sa italijanskim investitorima, najveća pažnja posvećena je mogućnostima povećanja privredne saradnje između Srbije i Italije, naročito u oblasti energetike. Prisutni su se složili i zajednički ocenili da je zakonodavna stabilnost zemlje važna za buduće projekte, kao i stvaranje povoljne klime za investitore. Prof. dr Aleksandra Tomić je istakla da Vlada Srbije čini sve da se obezbedi što povoljniji ambijent za investitore, dok je dr Branislav Blažić dodao da je taj napredak vidno ostvaren od 2012. godine.

U delegaciji italijanskih investitora sastanku su prisustvovali Edoardo Garone, predsednik i vlasnik Erg Spa grupe koja je vodeća italijanska kompanija u sektoru naftne industrije i energije vetrova, Erik Kosuta predsednik Konfindustrije Srbije, kao i potpredsednici Konfindustrije Srbije Lučano Šipone, Franko Delneri i Antonio Širo. Predstavnici Konfindustije su naglasili da njihova organizacija okuplja oko 150 000 većih preduzeća koja se uglavnom bave proizvodnjom energije, ocenivši da postoji zajednička volja i želja da se i u budućnosti nastavi saradnja u oblasti energetike.

Sastanku je prisustvovala i Jelena Simović, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, sektor za evropske integracije, međunarodnu saradnju i upravljanje projektima, koja je prisutne upoznala sa radom i aktivnostima Ministarstva.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 10. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja