16.septembar 2015. Učesnici skupa Korišćenje biomase u energetske svrhe: iskustva nemačke Pokrajine Baden-Virtemberg i Republike Srbije

16.septembar 2015. Učesnici skupa Korišćenje biomase u energetske svrhe: iskustva nemačke Pokrajine Baden-Virtemberg i Republike Srbije

Sreda, 16. septembar 2015.

Četvrti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije održao je danas u Narodnoj skupštini Četvrti sastanak posvećen temi pošumljavanja i korišćenju biomase u energetske svrhe.


Skup pod nazivom „Korišćenje biomase u energetske svrhe: iskustva nemačke Pokrajine Baden-Virtemberg i Republike Srbije“ otvorio je zamenik predsednika Parlamentarnog foruma dr Branislav Blažić podsetivši da partnerstvo Srbije i ove nemačke Pokrajine datira od realizacije obaveza koje proističu iz Dunavske strategije. Cilj ove saradnje je, između ostalog, promovisanje održivog tržišta biomase koji se ostvaruje realizacijom projekata prekogranične saradnje koji doprinose sigurnom snabdevanju energijom i zaštiti klime, istakao je Blažić. On je dodao i da su za Srbiju važna iskustva Nemačke i transfer znanja, zbog substitucije energije koja se dobija sagorevanjem uglja i mazuta, energijom dobijenom iz biomase.

„Velike količine neiskorišćene biomase, visoka stopa nezaposlenosti i ograničen pristup EU fondovima za razvoj obnovljivih izvora energije, otvaraju prostor za partnerstvo Srbije i Pokrajine Baden-Virtemberg. Poseban značaj sa Srbiju ima saradnja na projektima korišćenja šumske biomase za proizvodnju toplotne energije u lokalnim toplanama u manje razvijenim područjima Srbije, kao i saradnja u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i daljinskog grejanja“, istakao je Blažić.

On se zahvalio nemačkoj organizaciji GIZ, uz čiju podršku Srbija realizuje projekte iz ove oblasti, i izrazio nadu da ćemo za nekoliko godina, zahvaljujući ovoj saradnji, moći da kažemo da je Srbija efikasnim, racionalnim i održivim korišćenjem raspoloživih resursa, izrasla u zemlju sa snažnom i modernom ekonomijom i razvijenom privredom.

Gabrijela Beneman, rukovodilac ekonomskog sektora ambasade SR Nemačke u Srbiji pozdravila je održavanje skupa o alternativnim izvorima energije dobijenim iz biomase i biogoriva, imajući u vidu da fosilna goriva neće uvek trajati i da svet mora da se okrene drugim izvorima energije. Govoreći o saradnji Pokrajine Baden-Vitemberg i Srbije Beneman je podsetila da ona treba da dovede do odgovora na pitanje kako održivu sirovinu pretvoriti u novi vid energije, posebno kada su u pitanju šume, jer istovremeno treba voditi računa o njihovom korišćenju za proizvodnju energije, ali i očuvanju životne sredine.

O iskustvima Pokrajine Baden-Virtemberg, o energetskoj tranziciji, odnosno, prelasku sa fosilne i nuklearne energije na održive izvore energije, o saradnji Srbije i Nemačke u okviru projekata Dunavske strategije, kao i o saradnji sa resornim ministarstvom u Srbiji, govorila je Juta Luk, iz Ministarstva za životnu sredinu, klimu i energetiku Pokrajine Baden-Virtemberg.

Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine upoznao je učesnike sastanka sa potencijalima Srbije u obnovljivim izvorima energije, ali i sa tri stuba energetskog partnerstva Srbije i Baden-Virtemberga, što su politički dijalog, naučna i privredna saradnja.

Nakon uvodnih izlaganja učesnicima sastanka predstavljena su iskustva nemačke Pokrajine Baden-Virtemberg u korišćenju biomase u energetske svrhe, o kojima je govorio Konrad Rab iz Ministarstva za životnu sredinu, klimu i energetiku ove Pokrajine, kao i potencijali Republike Srbije za korišćenje biomase u energetske svrhe, o kojima je govorio Aleksandar Vasiljević, izvršni direktor JP Srbijašume, iz Sektora za razvoj i strateško planiranje.

U diskusiji koja je usledila razmenjena su mišljenja o politikama i strategijama u oblasti energetike i zaštite životne sredine u Srbiji, razvoju energetskog sektora, uštedama u potrošnji energije do 2050.godine, budžetskim sredstvima koja se odvajaju za energetiku, gazdovanju šumama u Srbiji, upotrebi drvne mase kao biomase i njenom efikasnom korišćenju, izvorima biomase iz domaćinstava za proizvodnju energije, energetskoj poljoprivredi, infrastrukturnoj opremljenosti sela u svetlu upotrebe biomase, izgradnji biogasnih postrojenja, kao i pošumljavanju i izradi strategije u oblasti šumarstva.

Zatvarajući sastanak zamenik predsednika Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije dr Branislav Blažić zahvalio je GIZ-u i kolegama iz nemačke Pokrajine Baden-Virtemberg, čija su iskustva za Srbiju od neprocenjivog značaja, i izrazio nadu da će Srbija, nakon današnjeg sastanka, znati da ih pretoči u praksu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
petak, 8. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja