26. novembar 2015. Šesti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

26. novembar 2015. Šesti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Četvrtak, 26. novembar 2015.

Šesti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Na Šestom sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, održanom 26. novembra u Domu Narodne skupštine Srbije, članovi Foruma razmatrali su Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.


Na početku sastanka predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije prof. dr Aleksandra Tomić, upoznala je prisutne goste sa strukturom i radom Parlamentarnog foruma, kao i svim temama koje isti obrađuje, naročito istakavši da će Forum ubuduće među svoje prioritete uvrstiti i praćenje svih tema koje su usko vezane za energetiku.

Razloge za donošenje zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, u ime Ministarstva rudarstva i energetike, obrazložio je Siniša Tanacković, pomoćnik ministra. Tom prilikom, Tanacković je naglasio da se razlozi zbog kojih se predlaže donošenje novog zakona ogledaju u potrebi potpunijeg regulisanja obavljanja delatnosti geoloških istraživanja i rudarstva, kao i da su, kako je naveo, uzete u obzir sve posebnosti raznih vrsta mineralnih sirovina i geoloških resursa.

U nastavku izlaganja, pomoćnik ministra govorio je o najbitnijim novinama u predloženom tekstu zakona, i tom prilikom posebno je istakao da su određeni mineralni resursi, odnosno mineralne sirovine, od strateškog značaja za Republiku Srbiju, za koje se omogućava sprovođenje postupka eksproprijacije prema posebnim propisima.

Takođe, kako je Tanacković naveo, jedinicama lokalne samouprave, Predlogom zakona, oduzeta je poverena delatnost izdavanja odobrenja iz oblasti geoloških istraživanja, kao i iz oblasti rudarstva.

Tokom sastanka Foruma, naročita pažnja posvećena je definisanju uslova koje fizička lica za vršenje poslova iz oblasti geoloških istraživanja i rudarstva treba da ispune, kao i uslovima za dobijanje licenci iz istih oblasti, a koje predviđa Predlog zakona.

Nakon diskusije koja je usledila, na sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije utvrđena su tri amandmana na članove 3, 4. i 71. Predloga zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Sastanku je, ispred Ministarstva rudarstva i energetike, sa saradnicima, prisustvovao pomoćnik ministra Siniša Tanacković, ispred Agencije za energetiku Republike Srbije predsednik Saveta Ljubo Maćić, a učešće su uzeli i predstavnici iz Udruženja za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije, NIS-a, EPS-a, preduzeća „Rudnik“, „Teragold“, kao i internet časopisa „Balkanmagazin“.

Uz predsednicu Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije prof. dr Aleksandru Tomić, u diskusiji su učestvovali i članovi Foruma Zoran Babić, dr Vladimir Orlić, Vera Paunović, Miloš Tošanić, Đorđe Čabarkapa, Goran Ćirić, Nada Lazić i narodni poslanik Milinko Živković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja