Opšta bilateralna saradnja

U okviru neposredne, opšte bilateralne saradnje, realizuju se parlamentarne posete našoj zemlji na svim nivoima i parlamentarni kontakti (pojedinačni razgovori sa stranim parlamentarnim delegacijama ili parlamentarcima) u Narodnoj skupštini Republike Srbije. S druge strane, organizuju se bilateralne posete poslanika Narodne skupštine Republike Srbije drugim zemljama, pre svega predsednika Narodne skupštine, delegacija radnih tela i drugih delegacija.

U Narodnoj skupštini ostvaruju se i međunarodni kontakti i razgovori sa stranim državnim funkcionerima i ličnostima, predstavnicima međunarodnih organizacija i drugih međunarodnih foruma koji dolaze u posetu našoj zemlji, kao i sa predstavnicima diplomatskog kora.

Aktivnosti

 • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je na poziv Sergeja Nariškina, predsednika Državne Dume Ruske Federacije, boravila u poseti Ruskoj Federaciji, u Moskvi, od 21. do 23. decembra 2014. godine.
 • Delegacija Senata Republike Italije koju je predvodio senator Vanino Kiti, predsednik Odbora za politiku Evropske unije, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Senićem, predsednikom i članovima Odbora za evropske integracije 15. decembra 2014. godine.
 • Delegacija Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku koju je predvodila dr Aleksandra Tomić, predsednica Odbora, održala je sastank sa Odborom za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore u okviru Regionalne mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana, Podgorica, 12. decembra 2014. godine.
 • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na poziv Ogtaja Asadova, predsednika Nacionalne skupštine Republike Azerbejdžan, posetila je Azerbejdžan, u Baku, od 10. do 12. decembra 2014. godine.
 • Delegacija Odbora za dijasporu i Srbe u regionu koju je predvodio Janko Veselinović, predsednik Odbora, posetila je predstavnike Srba u Tirani, Albanija, od 30. novembra do 4. decembra 2014. godine.
 • Delegacija Senata Rumunije koju su predvodili Petru Filip, predsednik Odbora za spoljne poslove i Ben-Oni Ardelean, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva (PGP) sa Srbijom vodila je odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa članovima PGP sa Rumunijom, dr Dijanom Vukomanović, zamenicom predsednika Odbora za spoljne poslove, prof. dr Vladimirom Marinkovićem, potpredsednikom Narodne skupštine, kao i sa Zoranom Babićem, predsednikom Poslaničke grupe Srpske napredne stranke, 21. novembra 2014. godine.
 • Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijartо razgovarao je u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 20. novembra 2014. godine.
 • Delegacija Nacionalne Narodne skupštine Demokratske Narodne Republike Alžira koju je predvodio Mohamed Larbi Ould Kelifa, predsednik, boravila je u zvaničnoj poseti Srbiji od 17. do 19. novembra 2014. godine i pritom vodila odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, predsednicima i članovima Odbora za spoljne poslove, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Poslaničke grupe prijateljstva Srbija - Alžir.
 • Delegacija Gradske kuće Južne Karoline, SAD, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa prof. dr Vladimirom Marinkovićem, potpredsednikom Narodne skupštine, 1. novembra 2014. godine.
 • Elizabet Gigu, predsednik Odbora za spoljne poslove Nacionalne skupštine Francuske, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Đurović, predsednicom Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine, 31. oktobra 2014. godine.
 • Delegacija SR Nemačke koju je predvodio Bartolomeus Kalb, poslanik nemačkog Parlamenta i zamenik predsednika Odbora za budžetska pitanja, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Veroljubom Arsićem, potpredsednikom Narodne skupštine, 29. oktobra 2014. godine.
 • Predsednik Parlamenta Grčke Evangelis Meimarakis razgovarao je u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 23. oktobra 2014. godine.
 • Ministar odbrane Republike Makedonije Zoran Jolevski vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Marijom Obradović, predsednikom Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, 22. oktobra 2014. godine.
 • Žolt Nemet, predsednik Odbora za spoljne poslove Parlamenta Mađarske, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Đurović, predsednicom Odbora za spoljne poslove, 16. oktobra 2014. godine.
 • Kristofer Marfi, senator SAD, vodio je odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa članovima Odbora za spoljne poslove, članovima delegacije pri PS OEBS i članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD, 15. oktobra 2014. godine.
 • Branislav Borenović, predsednik i Boris Jerinić, član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NS Republike Srpske, vodili su razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Senićem, predsednikom i članovima Odbora za evropske integracije, 6. oktobra 2014. godine.
 • Delegacija Parlamenta Danske posetila je Narodnu skupštinu i vodila odvojene razgovore sa Marijom Obradović, predsednicom Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, članovima Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije, šefom stalne delegacije pri PS NATO i šefom stalne delegacije pri PS OEBS, 26. septembra 2014. godine.
 • Poslanik Bundestaga Kristof Štreser, opunomoćenik Vlade Savezne Republike Nemačke za ljudska prava i humanitarnu pomoć, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Veroljubom Arsićem, potpredsednikom Narodne skupštine, 11. septembra 2014. godine.
 • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković prisustvovala je svečanosti povodom inauguracije 12. Predsednika Republike Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, u Ankari, 28. avgusta 2014. godine.
 • Branislav Borenović, predsednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NS Republike Srpske, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Senićem, predsednikom Odbora za evropske integracije, 30. jula 2014. godine.
 • Ministarka spoljnih poslova Italije Federika Mogerini razgovarala je u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, potpredsednicima Narodne skupštine, predsednicima poslaničkih grupa, predsednikom PGP sa Italijom, predsednicima Odbora za spoljne poslove i evropske integracije, 28. jula 2014. godine (panel diskusija).
 • Dr Andreas Šokenhof, zamenik predsedavajućeg frakcije CDU/CSU u Bundestagu, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 10. jula 2014. godine.
 • Delegacija Parlamenta Rumunije koju je predvodio senator prof. dr Ben Oni-Ardelean, sekretar Odbora za spoljne poslove i predsednik PGP Rumunije sa Srbijom, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa prof. dr Vladimirom Marinkovićem, potpredsednikom Narodne skupštine, Miletićem Mihajlovićem, predsednikom i članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Rumunijom i sa Aleksandrom Đurović, predsednicom i članovima Odbora za spoljne poslove, 9. jula 2014. godine.
 • Delegacija predstavnika Saveznog ministarstva za Evropu, integracije i međunarodne poslove Republike Austrije koju je predvodio Jan Kikerton, politički direktor, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Aleksandrom Senićem, predsednikom Odbora za evropske integracije, 9. jula 2014. godine.
 • Debora Serakjani, predsednica Autonomne regije Furlanija-Julijska krajina, vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 8. jula 2014. godine.
 • Delegacija Poljske vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa članovima stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja i Poslaničkom grupom prijateljstva sa Poljskom, 8. jula 2014. godine.
 • Portugalski državni sekretar za evropske poslove Bruno Madžaš vodio je odvojene razgovore u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, kao i sa članovima PGP sa Portugalijom, 4. jula 2014. godine.
 • Kristijan Vigenin, MIP Republike Bugarske, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 3. jula 2014. godine.
 • Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama Dominik Mamberti vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 1. jula 2014. godine.
 • Ekspert Evropske komisije Franklin de Vriz posetio je Narodnu skupštinu i vodio odvojene razgovore sa Veroljubom Arsićem, potpredsednikom Narodne skupštine, Aleksandrom Đurović, predsednicom Odbora za spoljne poslove, Aleksandrom Senićem, predsednikom Odbora za evropske integracije, Milovanom Drecunom, predsednikom Odbora za Kosovo i Metohiju i Borislavom Stefanovićem, predsednikom Poslaničke grupe Demokratske stranke, od 30. juna do 2. jula 2014. godine.
 • Marej Mekali, MIP Novog Zelanda, vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 23. juna 2014. godine.
 • Ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Igorom Bečićem, potpredsednikom Narodne skupštine, 17. juna 2014. godine.
 • Apostolski nunci Svete Stolice Orlando Antonini vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 16. juna 2014. godine.
 • Državna delegacija Republike Belorusije koju je predvodio Aleksandar Lukašenko, predsednik Republike Belorusije, posetila je Srbiju 11. i 12. juna i pri tom vodila razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 12. juna 2014. godine.
 • Poslanica Parlamenta Finske Elizabet Naukler vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 4. juna 2014. godine.
 • Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor razgovarao je u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 29. maja 2014. godine.
 • Predsednik Državnog saveta Republike Slovenije Mitja Bervar vodio je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 19. maja 2014. godine.
 • Član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Miodrag Linta učestvovao je na Svečanoj sednici Srpskog društva za kulturu „Prosvjeta“ iz Zagreba, povodom 70 godina od osnivanja, u Glini, 10. maja 2014. godine.
 • Delegacija Republike Poljske koju je predvodio Bogdan Borusevič, predsednik Senata Republike Poljske posetila je Narodnu skupštinu i vodila razgovor sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 9. maja 2014. godine.
 • Delegacija državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije koju je predvodio Sergej Nariškin, predsednik državne Dume Federalne skupštine RF, posetila je Srbiju 5. i 6. maja i pritom vodila razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 5. maja 2014. godine.
 • Komesar Evropske komisije za proširenje i politiku susedstva Štefan File razgovarao je u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine i predstavnicima poslaničkih grupa, 5. maja 2014. godine.
 • Miodrag Linta učestvovao je na obeležavanju godišnjice stradanja i proterivanja Srba iz Zapadne Slavonije, Gradiška, 1. maja 2014. godine.
 • Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Ketrin Ešton vodila je razgovor u Narodnoj skupštini sa Majom Gojković, predsednicom Narodne skupštine, 28. aprila 2014. godine.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
petak, 23. april
 • 13.00 - video sastanak predsednika Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Donjeg doma Parlamenta Italije (Dom Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića 13, sala 2)

Ceo kalendar dogadjaja