Petak, 13. decembar 2019.

Zajedničko saopštenje sa Trećeg međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta

Završna runda prve faze međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta održana je 12. i 13. decembra u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Na njemu je procenjeno šta je ostvareno od novembarskog drugog međustranačkog dijaloga i apelovano je da se preuzmu konačni koraci kako bi se ispunile obaveze (iz „Tabele ispunjavanja obaveza“ koja se nalazi u prilogu) i unapredili uslovi za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.


Na dijalogu su pozdravljeni koraci koji su preduzeti u kratkom vremenskom roku tokom tri runde dijaloga. Međutim, insistirano je da od sada do početka izborne kampanje mora postojati usredsređenost na rezultate i konkretno sprovođenje ovih obaveza kako bi se ostvarila opipljiva poboljšanja u praksi, posebno u oblasti slobode medija i ulozi regulisanja javnih medijskih servisa.

Iako je ostvaren napredak u unapređenju rada Republičke izborne komisije (RIK), pretvaranje obaveza u konkretne rezultate u strogo utvrđenim rokovima još uvek je neophodno u sledećim ključnim oblastima:
  • unaprediti rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) imenovanjem „3+2“ nova člana REM, što će biti potvrđeno glasanjem do kraja godine.
  • doneti novi propis za javne medijske servise i njegova delotvorna primena,
  • osnovati Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini i obezbediti njegov transparentan, pravovremen i nepristrasan rad u okviru njegovih nadležnosti mnogo pre izbora,
  • sprovoditi nove izmene relevantnih zakona za unapređenje izbornih uslova u praksi.
Sav najavljeni napredak i nedostaci ostaju dosledno evidentirani u ažuriranoj „Tabeli sprovođenja“ koja je dostupna javnosti za konsultacije i predstavlja deo Zaključaka dijaloga. Treći dijalog je uveo strog vremenski rok za sprovođenje svake neostvarene obaveze. Neophodno je da se ovaj vremenski rok poštuje i da se sve obaveze sprovedu u potpunosti pre izborne kampanje kako bi sve zainteresovane strane, naročito građani Srbije, imali više poverenja u integritet izbornog okvira.

Takođe smo razgovarali o mogućnosti da se, uz puno poštovanje Ustava Srbije, izbori održe što je moguće kasnije, ne u martu, na dan koji odredi predsednik Republike. Tako će se obezbediti vreme za ostvarivanje svih obaveza i za sve zainteresovane strane, naročito građane Srbije, da osete pun efekat unapređenja izbornih uslova.

Na dijalogu je istaknuta potreba da se nastavi sa praćenjem sprovođenja svih obaveza u rokovima koji su utvrđeni u Tabeli ispunjavanja obaveza. Kao takvom, na dijalogu je pozdravljena ponuda facilitatora iz Evropskog parlamenta da nastave da prate napredak koji se ostvaruje u ispunjavanju obaveza i konstatovana je njihova spremnost da pruže svaku dalju podršku ukoliko je Narodna skupština bude tražila.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2