30. mart 2021. Peta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

30. mart 2021. Peta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Utorak, 30. mart 2021.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je Petu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini, za utorak, 30. mart 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Pre utvrđivanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Samir Tandir, Mirsad Hodžić, Nataša Mihailović-Vacić, mr Akoš Ujhelji, Snežana Paunović i prof. dr Dragoljub Acković, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština utvrdila je sledeći dnevni red:

  1. Predlog zakona o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, koji je podnela Vlada;
  2. Predlog zakona o muzejskoj delatnosti, koji je podnela Vlada;
  3. Predlog zakona o izmenama Zakona o sudijama, koji su podneli narodni poslanici Đorđe Komlenski, Marijan Rističević, Ana Karadžić i Bojan Torbica;
  4. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, koji je podnela Vlada;
  5. Predlog odluke o proglašenju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja, koji je podnela Vlada i
  6. Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog suda u Negotinu, Osnovnog suda u Kruševcu i Osnovnog suda u Novom Pazaru, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 2. i 5, i zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 3. i 6. dnevnog reda sednice.

Narodna skupština započela je pretres, u načelu, prve tačke dnevnog reda – Predloga zakona o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, koji je podnela Vlada.

Predlog zakona obrazložio je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Do kraja dana, Narodna skupština je zaključila načelni pretres prve tačke dnevnog reda.

Drugog dana rada, 31. marta 2021. godine, predsednik Narodne skupštine je obavestio narodne poslanike da su predlagači Đorđe Komlenski, Marijan Rističević, Ana Karadžić i Bojan Torbica pisanim putem, nakon dogovora sa predstavnicima ministarstva i Vlade Srbije, povukli Predlog zakona o izmenama Zakona o sudijama, što je 3. tačka dnevnog reda, koja je trebala da bude razmatrana u okviru zajedničkog načelnog i jedinstvenog pretresa treće i šeste tačke dnevnog reda.

U nastavku, Narodna skupština započela je zajednički i jedinstveni pretres o Predlogu zakona o muzejskoj delatnosti i Predlogu odluke o proglašenju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Predlog zakona i Predlog Odluke obrazlagala je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je i zaključila zajednički i jedinstveni pretres o tačkama 2. i 5. dnevnog reda sednice.

Trećeg dana rada, 1. aprila, pre prelaska na radom po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici, Milija Miletić, Đorđe Milićević i Stefan Srbljanović zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Tokom dana, Narodna skupština započela i do kraja dana obavila jedinstveni pretres o Predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog suda u Negotinu, Osnovnog suda u Kruševcu i Osnovnog suda u Novom Pazaru.

Četvrtog dana rada, 6. aprila 2021. godine, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Samir Tandir, mr Akoš Ujhelji, Đorđe Milićević i prof. dr Vladimir Marinković, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada, Narodna skupština započela je jedinstveni pretres Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predlog zakona, u ime predlagača, obrazložio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Do kraja dana Narodna skupština zaključila je jedinstveni pretres Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Petog dana rada, 7. aprila, Narodna skupština obavila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda, predsedavajuća sednici, potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač odredila je sredu, 7. april 2021. godine, sa početkom u 17.15 časova, kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda Pete sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 7. aprila, Narodna skupština usvojila je Predlog zakona o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, Predlog zakona o muzejskoj delatnosti i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i Predlog odluke o proglašenju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja, koje je podnela Vlada.

Narodna skupština je, u Danu za glasanje, usvojila i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog suda u Negotinu, Osnovnog suda u Kruševcu i Osnovnog suda u Novom Pazaru, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i glasanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Petu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.


Video (19)

Utorak, 30. mart 2021. | Peta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 30.03.2021.(I)

Utorak, 30. mart 2021. | Peta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 30.03.2021.(III)

Utorak, 30. mart 2021. | Peta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 30.03.2021.(IV)

Sreda, 31. mart 2021. | nastavak Pete sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 31.03.2021. (I)

Sreda, 31. mart 2021. | nastavak Pete sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 31.03.2021. (II)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 14


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 10. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja