19. novembar 2013. Javno slušanje u organizaciji Odbora za prava deteta

19. novembar 2013. Javno slušanje u organizaciji Odbora za prava deteta

Utorak, 19. novembar 2013.

Održano javno slušanje u organizaciji Odbora za prava deteta

U organizaciji Odbora za prava deteta, u Domu Narodne skuštine održano je javno slušanje na temu „Predstavljanje Posebnog izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o diskriminaciji dece u Srbiji“.


Dr Nebojša Stefanović, predsednik Odbora za prava deteta, otvorio je javno slušanje i ocenio da je država Srbija dužna da svakom detetu obezbedi podjednaku mogućnost za bezbrižno detinjstvo i dostojanstveno odrastanje. Dodao je da je strateški cilj Srbije stvaranje zdravog i stabilnog društva, društva sa nultom tolerancijom na bilo koji vid nasilja, posebno nasilja nad decom. Stefanović je pozvao sve nadležne državne organe, lokalnu samoupravu, zdravstvene centre, centre za socijalni rad i škole da ostvare punu koordinaciju u prevenciji zlostavljanja i zanemarivanja dece, kao ključnu i najvažniju strategiju ulaganja u zdravo društvo i zdravu budućnost Srbije.
Majkl Sent Lot, direktor UNICEF-a za Srbiju pohvalio je zakonska rešenja Srbije u pogledu borbe protiv diskriminacije i ocenio da, iako diskriminacija još uvek postoji, ovo javno slušanje predstavlja potvrdu da se u Srbiji prepoznaje važnost njenog iskorenjivanja. On je dodao da Izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti pomaže u definisanju ciljeva i strategija u borbi protiv diskriminacije.
Nevena Petrušić, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti izrazila je zadovoljstvo zbog spremnosti da se diskriminacijom dece pozabavi društvo u celini. Petrušić je istakla da iz ovog Izveštaja može da se zaključi da su neophodne još delotvornije mere kada je u pitanju borba protiv diskriminacije nad decom, kako bi se svakom detetu omogućilo da postane punopravni član naše zajednice.
U nastavku javnog slušanja, članovi Panela Mladih Poverenika za zaštitu ravnopravnosti predstavili su Poseban izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o diskriminaciji dece u Srbiji. Oni su naveli da su najčešće diskriminisana deca u Srbiji deca sa invaliditetom i deca romske nacionalnosti. U Izveštaju je navedeno da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti od 2011. do 2013. godine pokrenuo devet antidiskriminacionih parnica, od kojih su se četiri odnosile na diskriminaciju dece i mladih, podneto je deset zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, od kojih su se tri odnosila na decu i 11 zakonodavnih inicijativa i mišljenja o propisima od kojih su se na decu odnosile dve.
Na kraju javnog slušanja, predsednik Odbora za prava deteta dr Nebojša Stefanović i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti dodelili su sertifikate o završenoj obuci članovima Panela mladih.
Javnom slušanju su prisustvovali narodni poslanici, predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, UNICEF-a, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Centra za prava deteta, Građanske inicijative i nevladinog sektora.

Javno slušanje organizovano je uz podršku UNICEF-a i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) kroz Projekat pod nazivom: “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”, koji se sprovodi u saradnji Narodne skupštine i ove dve organizacije.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 19. novembar 2013. | javno slušanje: Predstavljanje posebnog izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o diskriminaciji dece u Srbiji 19.11.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5