9. april 2013. Učesnici javnog slušanja

9. april 2013. Učesnici javnog slušanja

Utorak, 9. april 2013.

Održano javno slušanje na temu Ulaganje u obrazovanje u ranom detinjstvu

Odbor za prava deteta organizovao je danas, u Domu Narodne skupštine, javno slušanje na temu „Ulaganje u obrazovanje u ranom detinjstvu“.


U uvodnom obraćanju, zamenica predsednika Odbora za prava deteta Ljiljana Lučić istakla je da je cilj javnog slušanja da ukaže na značaj i unapređenje predškolskog obrazovanja. Ona je ocenila da obrazovanje u ranom detinjstvu čini decu uspešnijom u školi, utiče na zdravstveni status dece i da je posebno važno za decu iz osetljivih grupa. Jedan od ciljeva Strategije razvoja obrazovanja je da do 2015. godine 70 odsto dece od 3 do 5,5 godina bude obuhvaćeno preškolskim obrazovanjem, dodala je Lučić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Žarko Obradović naveo je da Srbija ima veoma razgranatu mrežu predškolskih ustanova, kao i da su se njihov cilj i svrha značajno promenili, od koncepta čuvanja dece do koncepta obrazovanja i vaspitanja deteta. Unapređenje predškolskog obrazovanja, kako je ocenio Obradović, mora da podrazumeva povećanje obuhvata dece, osiguranje kvaliteta unutar sistema, kao i obezbeđivanje relevantnosti sistema. Ministar je takođe naveo i najveće prepreke na putu unapređenja sistema predškolskog obrazovanja koje se odnose na nedovoljan kapacitet i nejednaku regionalnu raspoređenost predškolskih ustanova.

Judita Rajhenberg, direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji, ukazala je na brojna istraživanja koja su potvrdila da je ulaganje u rani razvoj dece jedna od najisplativijih investicija sa visokom stopom povraćaja, što znači da ima veoma značajne ekonomske i socijalne efekte. Rajhenberg je istakla da je neophodno da predškolsko obrazovanje i vaspitanje bude kvalitetno i pristupačno deci iz svih društveno-ekonomskih grupa, u svim geografskim sredinama u zemlji. Direktorka kancelarije UNICEF-a ukazala je i na značajan pomak koji je ostvaren odredbama Strategije razvoja obrazovanja, a koje predviđaju proširenje obuhvata sve dece od 4 do 5,5 godina kroz besplatne poludnevne programe.

Aleksandar Baucal sa Instituta za psihologiju prezentovao je učesnicima skupa studiju „Ulaganje u obrazovanje u ranom detinjstvu“. Baucal je istakao da podrška ranom učenju i razvoju čini osnovu budućeg učenja i razvoja. On je tokom prezentacije naveo i osnovne razloge niskog obuhvata dece sistemom predškolskog obrazovanja, kao što su nedostatak kapaciteta, udaljenost predškolskih ustanova i stavovi roditelja.

Zorica Trikić iz Centra za interaktivnu pedagogiju – CIP ocenila je da je osnovni preduslov za povećanje obuhvata dece podizanje nivoa svesti roditelja o važnosti obrazovanja u ranom detinjstvu i o funkciji predškolskih ustanova.

U diskusiji, u kojoj su učestvovali narodni poslanici, predstavnici nevladinih organizacija i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, bilo je reči o sistemu predškolskog obrazovanja, učešću dece sa smetnjama u razvoju u sistemu predškolskog obrazovanja, finansiranju na lokalnom nivou, zakonodavnom okviru i kontroli sprovođenja zakona, zatim o zdravstvenom aspektu boravka dece u predškolskim ustanovama i potrebi unapređenja komunikacije vaspitača i roditelja.

U zaključku javnog slušanja, moderator i članica Odbora Milica Vojić Marković istakla je da je predškolsko obrazovanje strateški interes i obaveza države, da je potrebno preispitati odgovornost lokalnih samouprava u smislu finansiranja predškolskog obrazovanja, da razvoj mreže predškolskog obrazovanja treba bazirati na edukativnom aspektu, kao i da je neophodna dodatna analiza demografskih trendova.

Javno slušanje je organizovano uz podršku UNICEF-a, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) kroz projekat “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”, koji se sprovodi u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja