3. i 4. april 2012. Učesnici međunarodne konferencije „Saradnja parlamenta i nezavisnih regulatornih tela u jugoistočnoj Evropi“

3. i 4. april 2012. Učesnici međunarodne konferencije „Saradnja parlamenta i nezavisnih regulatornih tela u jugoistočnoj Evropi“

Utorak, 3. april 2012.

Održana međunarodna konferencija „Saradnja parlamenta i nezavisnih regulatornih tela u jugoistočnoj Evropi“

Međunarodna konferencija „Saradnja parlamenta i nezavisnih regulatornih tela u jugoistočnoj Evropi“, u organizaciji Narodne skupštine i Evropskog pokreta u Srbiji, a uz podršku Misije OEBS u Srbiji, USAID-a i Fridrih Ebert fondacije, održala se 3. i 4. aprila 2012. godine u Domu Narodne skupštine.


Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović je u uvodnom izlaganju navela da je ova konferencija organizovana u okviru predsedavanja Srbije Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi i da ona predstvalja nastojanje da se dalje unapređuje odnos i saradnja nacionalnih parlamenata i nezavisnih regulatornih tela i da se sa državama regiona razmenjuju iskustva u tom procesu. Predsednica Narodne skupštine je iznela uverenje i da se ovakvim susretima dalje unapređuje regionalna parlamentarna saradnja.
Šef Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kupreos ocenio je da konferencija daje snažan doprinos regionalnoj saradnji i unapređenju demokratskih institucija država jugoistočne Evrope. Istakao je da je Misija OEBS u Srbiji posvećena jačanju nezavisnih regulatornih tela u Srbiji, jer oni doprinose kontrolnoj funkciji parlamenta nad izvršnom vlašću, a predstavljaju i posrednike između građana i države.
Učesnicima konferencije se u uvodnom delu obratio i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić, ističući da je osnivanje nezavisnih regulatornih tela neophodno za poštovanje vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava i za borbu protiv korupcije u društvu, ali i da je podjednako bitno uspostavljanje njihove stalne i strukturne saradnje sa parlamentom, izvršnom vlašću, civilnim društvom, kao i razvoj međunarodne saradnje u ovoj oblasti.
Učesnici konferencije - narodni poslanici i poslanici država u regionu, predstavnici nezavisnih regulatornih tela država jugoistočne Evrope i civilnog sektora, kroz pet panela dvodnevne konferencije razgovarali su o različitim aspektima odnosa i saradnje parlamenata i nezavisnih regulatornih tela.
Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić, govoreći o međusobnom uticaju i odnosu parlamenata i nezavisnih regulatornih tela, je istakla da su se parlamenti, osnivanjem nezavisnih regulatornih tela, odrekli dela svoje moći i da je to dobro za građane, za parlament i za demokratiju. Međutim, nije dovoljno da Narodna skupština usvoji zakon i formira nezavisno državno telo, već se treba starati o primeni zakona i graditi partnerski odnos u svakodnevnom radu. Potrebno je proučavati iskustva razvijenih demokrtija, njihove greške i primere dobre prakse na tom polju, naglasila je potpredsednica Narodne skupštine.
Zaštitnik građana Saša Janković i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković naveli su da je formiranjem nezavisnih regulatornih tela u Srbiji učinjen veliki napredak i da se sada samo postavlja pitanje daljeg unapređenja njihove saradnje. Reč je o delikatnom institucionalnom odnosu, imajući u vidu da se tu prepliću odnosi hijerarhije i saradnje. Ključno je izbeći svaki vid rivaliteta i uspostaviti partnerski odnos između parlamenta i nezavisnih regulatornih tela, složili su se Janković i Marković. Na ovu temu govorila je i izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić, dok je iskustva iz Slovenije predstavila pravna savetnica poverenice za informacije Republike Slovenije Polina Tepina.
U nastavku konferencije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije Nevena Petrušić i predstavnici različitih nezavisnih regulatornih tela iz Makedonije, Albanije i Crne Gore, diskutovali su o iskustvima svojih država o učešću nezavisnih regulatornih tela u zakonodavnim procesima i njihovim inicijativama prema parlamentu.
Drugog dana konferencije, panelisti i učesnici bavili su se pitanjima horizontalne saradnje parlamenta i nezavisnih regulatornih tela u pogledu odgovornosti, kao i o efektima godišnjih izveštaja nezavisnih regulatornih tela.
Predstavnici civilnog sektora država jugoistočne Evrope razmotrili su pitanja perspektive
organizacija civilnog društva, njihovu uključenost, učešće i uticaj u radu nezavisnih
regulatornih tela i u razvijanju njihovog odnosa sa parlamentom.
Učesnici su, kao rezultat zajedničkog rada i diskusije na mešunarodnoj konferenciji „Saradnja parlamenta i nezavisnih regulatornih tela u jugoistočnoj Evropi“ usvojili zaključke i preporuke koje možete pogledati OVDE.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2