11. jun 2015. Održan Dan dobavljača Dženeral elektrika uz prisustvo najviših držanih zvaničnika

11. jun 2015. Održan Dan dobavljača Dženeral elektrika uz prisustvo najviših držanih zvaničnika

Četvrtak, 11. jun 2015.

Održan Dan dobavljača Dženeral elektrika uz prisustvo najviših držanih zvaničnika

Skup Dan dobavljača Dženeral elektriks (General Electric) okupio je 69 domaćih kompanija kojima je na taj način omogućeno da kroz niz sastanaka ostvare kontakt i saradnju sa sedam sektorskih kompanija Dženeral elektrika.


Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković obratio se okupljenima u ime Ekonomskog kokusa, koji su u saradnji sa NALED-om i Privrednom komorom Srbije organizator skupa. On je istakao da je posvećenošću Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine reformama i stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, na mnogim poljima, a posebno na privlačenju stranih i podsticanju domaćih investicija, stvoreni uslovi da jedna od najvećih svetskih kompanija predstavi svoje potencijale i mogućnosti za saradnju sa srpskim privrednicima.

„To pokazuje da je Srbija na dobrom putu i da svakodnevno radimo na tome da postanemo zemlja preduzetništva, moderne tržišne ekonomije i investicija koje kreiraju nova radna mesta“, naglasio je potpredsednik Marinković. On je prisutnima poželeo da postignu što konkretnije rezultate kroz razgovore koji će uslediti, i da će to rezultirati nizom novih radnih mesta i uvođenjem novih tehnologija i znanja u našu zemlju, kako bi mogli dalje da napredujemo.

Skupu je prisustvovao predsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je rekao da je Srbija spremna da subvencijama pomaže brojne srpske kompanije koje bi bile dobavljači za jednu od najvećih američkih kompanija Dženeral elektrik, ali i drugih velikih svetskih kompanija. On je izrazio uverenje da će Srbija biti stub stabilnosti u ovom delu svetu i da će prisustvo najvećih svetskih kompanija imati veliki uticaj na političku stabilnost zemlje.

Izvršni direktor za jugoistočnu Evropu Dženeral elektrika Gaetano Masara rekao je da kompanija želi da stavi sva tehnološka dostignuća i finansijsku strukturu na raspolaganje Srbiji, ističući da ta kompanija radi na mnogim značajnim projektima u našoj zemlji iz oblasti korišćenja energije vetra, zdravstvene zaštite i proizvodnje i eksploatacije nafte i gasa.

Govoreći o najavljenoj investiciji koja je planirana da se realizuje u Srbiji, a čija je vrednost milijardu evra, Masara je istakao da će u Srbiji biti otvoreno 500 novih radnih mesta, i ostvarena korist od nekoliko stotina miliona evra. Naveo je četiri velika investiciona projekta koja se sprovode u oblasti zdravstvene zaštite, a to je rekonstrukcija velikih kliničkih centara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Takođe, istako je da je kompanija Dženral elektrik spremna da Srbiji stavi na raspolaganje tehnologiju, medicinsku opremu i mrežu partnera sa kojima sarađuju u tom sektoru, kao i da podrži Srbiju u izgradnji gasovoda i ostvari saradnju sa NIS-om i Srbijagasom.

Prisutnima se obratio i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekavši da je jasno da srpska Vlada koristi šansu i pruža podršku svojim velikim firmama da sarađuju sa ozbiljnim američkim kompanijama.

„Premijer Vučić je obećao pomoć u realizaciji svih aktivnosti i nadam se da ćemo imati rezultata i u novim radnim mestima i u prodaji", rekao je američki ambasador.

Član Ekonomskog kokusa Zoran Babić rekao je da je organizovanjem događaja kao što je Dan dobavljača, Narodna skupština preuzela ulogu medijatora između jedne globalno finansijski moćne kompanije, kao što je Dženeral elektrik i njenih budućih partnera među srpskim kompanijama, a potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić, primetila je da nema mnogo zemalja koje bi otvorile vrata parlamenta za neku kompaniju, kao što je to učinila Narodna skupština.

Tokom skupa prisutnima se obratio i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije koji je predstavio prednosti poslovanja u Srbiji i sporazume o slobodnoj trgovini, a tokom skupa prezentovano je poslovanje sektora Dženeral elektrika i održano niz sastanaka između predstavnika srpskih kompanija i Dženeral elektrika.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
petak, 9. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja