24. januar 2013. Učesnici javnog slušanja o jednogodišnjoj primeni Zakona o socijalnoj zaštiti

24. januar 2013. Učesnici javnog slušanja o jednogodišnjoj primeni Zakona o socijalnoj zaštiti

Četvrtak, 24. januar 2013.

Održano javno slušanje o jednogodišnjoj primeni Zakona o socijalnoj zaštiti

U organizaciji Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva danas je u Domu Narodne skupštine održano javno slušanje na temu: ”Godinu dana primene Zakona o socijalnoj zaštiti”.


Javno slušanje otvorila je Milica Dronjak, predsednica Odbora, a učesnike skupa pozdravio je potpredsednik Narodne skupštine Konstantin Arsenović. On je podsetio da je cilj Zakona omogućavanje ravnopravnih uslova života za sve kategorije stanovništva i izrazio očekivanje da će ovo javno slušanje dati korisne preporuke za dalju implementaciju Zakona.

Učesnicima javnog slušanja obratili su se i Ranka Savić, zamenica predsednice Odbora i Dubravka Velat, izvršna direktorka Građanskih inicijativa. Ranka Savić je istakla da je jedan od ključnih problema činjenica da je Srbija na drugom mestu po broju iseljavanja mladih, a pogotovo mladih, obrazovanih ljudi. Takođe je podsetila na problem Roma koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Nakon toga, u ime sedam organizacija civilnog društva predstavljena je analiza „Godinu dana primene Zakona o socijalnoj zaštiti“. U ime Građanske inicijative učesnicima javnog slušanja obratila se Maja Stojanović, u ime Otvorenog kluba Niš Jovana Čanji Aranđelović, kao i Robert Kozma iz Grupe 484, Gordana Rajkov iz Centra za samostalni život invalida Srbije i Nadežda Satarić iz organizacije Snaga prijateljstva – Amity. Oni su ukazali na ključne nalaze Izveštaja o rezultatima primene mera socijalne zaštite koje se odnose na ranjive grupe: deca, mladi, izbegla i raseljena lica. Govoreći o rezultatima jednogodišnje primene Zakona, svi učesnici su se složili da je potreban veći stepen međusektorske saradnje za bolje pružanje usluga i davanje pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva. Takođe su dali preporuke za uspešnije sprovođenje Zakona na lokalnom nivou, posebno za poboljšanje pružanja socijalnih usluga pomenutim kategorijama.

Učesnicima javnog slušanja obratio se i Vladan Jovanović, ekspert u oblasti socijalne politike. On je predstavio strukturne i sistematske promene koje su nastale primenom Zakona koje se odnose na veći stepen komunikacije između institucija i korisnika usluga, Takođe je dodao da je u toku izrada akcionog plana za sprovođenje zakona o socijalnoj zaštiti.

Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike je ukazala na problem starih lica za koje u 40 opština ne postoji nikakav servis za pružanje pomoći.
Jelena Marković, koordinatorka za obrazovanje i razvoj ljudskog kapitala u Timu za socijalno uključivanje smanjenje siromaštva je rekla da bi uvođenje uredbe o transferima značajno pomoglo kvalitetu socijalnih usluga na lokalnom nivou.

Predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje je, kao primer dobre prakse, naveo projekat personalne asistencije, koji je finansirala Nacionalna služba za zapošljavanje. Ukazao je na problem neravnomerne raspodele socijalne pomoći koju koristi veliki procenat mladih, radno sposobnih ljudi.

Milica Dronjak, predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva je na kraju obavestila učesnike da će, na osnovu obavljene diskusije, Odbor na svojoj sednici utvrditi zaključke i preporuke i da će ih zatim proslediti svim učesnicima ovog javnog slušanja.


Odbori vezani za ovu aktivnost