18. februar 2015. Učesnici javnog slušanja

18. februar 2015. Učesnici javnog slušanja

Sreda, 18. februar 2015.

Javno slušanje o Nacrtu zakona o udžbenicima

Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo održao je 18. februara u Narodnoj skupštini javno slušanje na temu: Nacrt zakona o udžbenicima.


Predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo mr Aleksandra Jerkov istakla je značaj ovog javnog slušanja, imajući u vidu važnost zakona o udžbenicima i postojanje velikog interesovanja članova Odbora za sadržaj ovog Nacrta zakona.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić je u svom uvodnom obraćanju naveo da će se novim zakonom o udžbenicima dodatno unaprediti kvalitet, ali i dostupnost udžbenika. Dostupnost se tiče cene udžbenika, ali i njihove prilagođenosti učenicima sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, kao i dostupnosti udžbenika na jezicima nacionalnih manjina. Novim zakonom treba da se reši i problem netransparentnosti u odobravanju i korupcija u nabavci i distribuciji udžbenika, istakao je ministar Verbić.

Pomoćnica ministra za razvoj i obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Zorana Lužanin učesnicima javnog slušanja detaljnije je izlagala o dostupnosti i mogućnosti izbora udžbenika i nastavnih sredstava. Koordinator udruženja srednjih stručnih škola Milan Vukobrat govorio je o nastavnim sredstvima u funkciji osposobljavanja za tržište rada, dok je direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zoran Avramović izlagao o odobravanju udžbenika i nastavnih sredstava.

U raspravi su učestvovali narodni poslanici, predstavnici sekretarijata AP Vojvodine, Nacionalnog prosvetnog saveta, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, Zavoda za udžbenike, predstavnici škola i saveta roditelja, Saveza slepih i predstavnici udruženja izdavača. Oni su razmenili svoja mišljenja o kvalitetu rešenja koja su predviđena u Nacrtu zakona i dali sugestije za moguća unapređenja.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Sreda, 18. februar 2015. | javno slušanje: Nacrt zakona o udžbenicima 18.02.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
subota, 19. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja