Sreda, 5. decembar 2018.

39. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

Članovi Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije su, na sednici od 5. decembra, razmotrili izveštaje o radu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija od oktobra 2017. do oktobra 2018. godine.


Članovi Odbora prihvatili su predlog predsednice Odbora Katarine Rakić da se obavi zajednička rasprava o svim izveštajima.

Najvažnije aktivnosti Ministarstva, prema resorima, predstavili su Irini Reljin, Marija Vučinić i Milan Dobrijević.

Govoreći o elektronskim komunikacijama Irini Reljin je istakla da je u izveštajnom periodu donet Zakon o elektronskim komunikacijama, kao sistemski zakon važan za industriju, kao i preko 40 podzakonskih akata. Reljin je predstavila i ostala zakonska rešenja koja su u pripremi, a posebno je naglasila donošenje strategije elektronskih komunikacija do 2023. godine, koja obuhvata analizu stanja ove oblasti u Srbiji. Reljin je predstavila projekte na kojima je Ministarstvo radilo, a među kojima je najznačajniji projekat izgradnje širokopojasnih sistema.

Marija Vučinić, predstavila je aktivnosti Ministarstva u oblasti poštanskog saobraćaja u izveštajnom periodu sa posebnim osvrtom na donošenje Zakona o poštanskim uslugama. Takođe, kao važan segment rada Vučinić je navela izuzimanje upotrebe pečata kod privrednih subjekata, donošenje strategije realizacije poštanskih usluga u Srbiji, kao i potpisivanje kolektivnog ugovora za zaposlene u JP Pošta Srbije.

Milan Dobrijević predstavio je aktivnost Sektora za informaciono društvo, a pre svega zakonodavnu aktivnost, gde je kao najvažniju aktivnost naveo donošenje Zakona o elektronskom poslovanju i serije podzakonskih akata, koji su omogućili korišćenje elektronskog potpisa i pečata. Takođe, istakao je da je omogućeno i čuvanje elektronskih dokumenata, a u planu je uvođenje usluge elektronske dostave dokumenata. Dobrijević je istakao da je donet i akcioni plan za razvoj informatičkog društva, kao i set propisa koji će podstaći digitalizaciju u Srbiji. U izradi su nov zakon o elektronskoj trgovini i nov zakon o trgovini, kako bi se olakšalo poslovanje. Kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti Dobrijević je istakao projekat „Povezane škole“, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i projekat širokopojasne optičke infrastrukture u ruralnim predelima, dok je Ministarstvo ostvarilo i uspešnu saradnju sa SANU.

Nakon rasprave članovi Odbora prihvatili su Izveštaj o radu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za period od 1. oktobra do 29. decembra 2017. godine, Izveštaj o radu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za period od 1. januara do 31. marta 2018. godine, Izveštaj o radu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za period od 1. aprila do 30. juna 2018. godine i Izveštaj o radu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za period od 1. jula do 30. septembra 2018. godine.

Sednici je predsedavala Katarina Rakić, predsednica Odbora.

Sednici su prisustvovali sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dalibor Radičević, Snežana B. Petrović, Olivera Pešić, dr Danijela Stojadinović, Jasmina Karanac, Dragan Jovanović, Ivana Nikolić i Goran Kovačević.

Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Sreda, 5. decembar 2018. | 39. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije 05.12.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
sreda, 12. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja