Četvrtak, 7. decembar 2017.

18. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva

Na sednici održanoj 7. decembra 2017. godine, članovi Odbora su povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, razgovarali na temu „Transformacija ka društvu koje je održivo i prilagođeno svima“.


Na početku sednice, predsednica Odbora dr Vesna Rakonjac je pozdravila prisutne goste iz udruženja i saveza i izrazila nadu da će događaji poput ovog današnjeg, biti od velike koristi osobama sa invaliditetom i doprineti njihovom uključivanju u socijalni i politički život. „Svrha obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se u svetu obeležava od 1992. godine, a od starne Narodne skupštine i resornog Odbora od 2007. godine, je promocija razumevanja pitanja o invalidnosti i pružanje najšire podrške invaliditetu, pravima i blagostanju ranjive kategorije stanovništva“, istakla je dr Rakonjac.

Predsednica Odbora je istakla da tema ovogodišnjeg obeležavanja glasi: ,,Transformacija ka društvu koje je održivo i prilagođeno svima", i u skladu je sa ciljevima održivog razvoja iz Agende 2030 koja je odobrena od strane vladinih predstavnika na samitu UN u septembru 2015. godine. Od navedenih 17 ciljeva, u nadležnosti ovog Odbora su najmanje četiri. Dodala je da su u prošlom sazivu usvojena tri zakona iz ove oblasti i to Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, Zakon o upotrebi znakovnog jezika i Zakon o dopunama zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetim.

Učesnicima skupa i članovima Odbora obratila se i predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević i tom prilikom navela da je Ministarstvo u proteklom periodu uradilo dosta toga i naglasila da je, između ostalog ministar Zoran Đorđević održao sastanak sa predstavnicima velikog broja udruženja i saveza, i tom prilikom uvažio sve sugestije i primedbe u cilju poboljšanja uslova života osoba sa invaliditetom.

Ispred Poverenika za zaštitu ravnopravnosti obratio se Dragan Đurović i tom prilikom istakao da je saradnja osoba sa invaliditetom sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti odlična i izrazio nadu da će se uspešna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Članica RIK Vesna Mizdrak upoznala je učesnike skupa sa procesom unapređenja izbornog sistema, koji je započela Republička izborna komisija. Istakla je da je u tom smislu, RIK osnovala Radnu grupu za unapređenje izbornog procesa osoba sa invaliditetom. Radna grupa u saradnji sa Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije došla je do zaključka da su osnovni problemi sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju u ostvarivanju svojih izbornih prava informisanost, fizička pristupačnost biračkim mestima, komunikaciona pristupačnost i glasanje van biračkog mesta. Istakla je da su zakoni koji su usvojeni u prethodnom sazivu, a tiču se ove oblasti, doprineli osobama sa invaliditetom da učestvuju u izbornom procesu.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović navela je da je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, pomenuta organizacija, uz finansijsku podršku resornog ministarstva, publikovala Opšti komentar br.5 Komiteta za prava osoba sa invaliditetom vezano za član 19: samostalan život i uključivanje u zajednicu. Istakla je da Opšti komentar, pre svega, pruža jasne smernice organima vlasti na svim nivoima, kao i osobama sa invaliditetom, njihovim porodicama i organizacijama.

Skupu se obratila i Gordana Rajkov, predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije i tom prilikom izrazila zahvalnost Narodnoj skupštini, jer već 10 godina organizuje manifestacije povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Gordana Rajkov je govorila o osnaživanju osoba sa invaliditetom kako bi uzeli aktivno učešće u društvenom i političkom životu. Takođe, govorila je i o unapređenju izbornog procesa sa posebnim osvrtom na analizu pristupačnosti biračkih mesta. Gordana Rajkov je pozdravila formiranje Radne grupe za političko osnaživanje osoba sa invaliditetom, koju čini 15 narodnih poslanika iz različitih poslaničkih grupa.

Nakon uvodnih izlaganja, učešće na sednici uzeli su članovi Odbora i predstavnici saveza i udruženja osoba sa invaliditetom. Tom prilikom iznete su sugestije i problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom i zaključeno je da na uključivanju i olakšavanju svakodnevice osoba sa invaliditetom treba zajedno da rade resorna ministarstva, odbori u okviru parlamenta i nevladine organizacije, odnosno da ta oblast zahteva multidiscipliniran pristup cele zajednice.

Sednicom je predsedavala dr Vesna Rakonjac, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Milanka Jevtović Vukojičić, Aleksandra Maletić, Prim. dr Branimir Rančić, Prim. dr Vlado Babić, Dragan Savkić, Ljupka Mihajlovska, Tatjana Macura, Tomislav Žigmanov, dr Predrag Jelenković, Milena Ćorilić i Marija Janjušević.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 7. decembar 2017. | 18. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva 07.12.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
sreda, 17. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja