25. jun 2015. Učesnici 14. sastanka Ekonomskog kokusa

25. jun 2015. Učesnici 14. sastanka Ekonomskog kokusa

Četvrtak, 25. jun 2015.

14. sastanak Ekonomskog kokusa

Na 14. sastanku Ekonomskog kokusa Narodne skupštine, održanom 25. juna, razmotren je Nacrt zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru.


Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED-a, IRI-ja, kao i predstavnici privrede – predstavnici velikih kompanija, poslovnih asocijacija, bankarskog sektora i firmi koje se bave konsaltingom.

Nacrte zakona predstavile su državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović i predstavnica Republičkog geodetskog zavoda Gordana Zorić.

One su istakle da se Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru predviđa usklađivanje sa drugim zakonima koji su u međuvremenu doneti ili izmenjeni, kao i da se pojednostavi i skrati procedura upisa u katastar, i obezbedi postupanje državnih organa u skladu sa načelom e-uprave.

Cilj Nacrta zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu jeste da se ukine pravo korišćenja građevinskog zemljišta, kao relikt prošlih vremena, istakla je Aleksandra Damnjanović. Uređuju se uslovi za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine za lica, na izgrađenom i neizgrađenom građevinskom zemljištu, čiji je nosilac prava svojine Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, kao i mogućnost zasnivanja zakupa na građevinskom zemljištu.

Predstavnici privrede i članovi Kokusa izneli su svoje sugestije i predloge kako bi se zakonska rešenja dodatno unapredila i omogućila njihova bolja primena. Učesnici sastanka su se složili da će donošenje ovih zakona pozitivno uticati na rast građevinske industrije, i na druge investicije.

Zaključujući sastanak, predsednik Ekonomskog kokusa prof. dr Vladimir Marinković istakao je značaj direktnog dijaloga koji je ostvaren između predstavnika privrede i Ministarstva, koji prethodi utvrđivanju predloga zakona i njihovom upućivanju u skupštinsku proceduru. Marinković je naglasio i da će narodni poslanici podnošenjem amandmana dati svoj doprinos kvalitetu zakona koji se usvajaju, kao i njihovoj uspešnoj primeni.

Sastankom je predsedavao prof. dr Valdimir Marinković, predsednik Ekonomskog kokusa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 4. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja