3. jun 2015. Učesnici 13. sastanka Ekonomskog kokusa

3. jun 2015. Učesnici 13. sastanka Ekonomskog kokusa

Sreda, 3. jun 2015.

13. sastanak Ekonomskog kokusa

Na 13. sastanku Ekonomskog kokusa, održanom 3. juna, diskutovalo se o temi „Vaučerizacija obrazovanja“, koju su predstavili članovi Libertarijanskog kluba (LIBEK) Miloš Nikolić i Mihailo Gajić.


Govoreći o problemima u osnovnom obrazovanju u Srbiji, kao što su demografska kretanja, visoki troškovi, slabi rezultati i nedovoljan nivo uključenosti roditelja, članovi LIBEK-a posebno su ukazali na prognozu po kojoj će se broj dece drastično smanjiti u naredne dve decenije, za oko 40 odsto. Postojeća obrazovna infrastruktura je iracionalna, s obzirom da ne odgovara rasporedu stanovništva i da se stanje svake godine pogoršava, ocenili su članovi LIBEK-a.

Oni su predstavili rezultate uporedne analize obrazovnih dostignuća zemalja JIE po kojoj đaci iz Srbije kasne za svojim vršnjacima iz Slovenije i Hrvatske oko godinu dana ili više, kao i da je 35,7 odsto đaka funkcionalno nepismeno.

Imajući u vidu ove činjenice, LIBEK predlaže uvođenje obrazovnih vaučera što bi značilo da se vaučeri denominovani na određeni iznos daju porodicama koje njima plaćaju obrazovanje u nekoj privatnoj ili javnoj ustanovi. Cilj je da se uvede konkurencija čime bi se smanjili troškovi i povećali rezultati.

Predlog LIBEK-a je da obuhvat dece vaučerima treba da bude univerzalan i da ih finansira Ministarstvo finansija, čime bi se postigle velike uštede, sa krajnjim ciljem kreiranja boljeg i efikasnije sistema obrazovanja.

Na sastanku je zaključeno da su obrazovnom sistemu u Srbiji potrebne korenite promene zarad postizanja većeg kvaliteta, a dogovoreno je i da se o mogućnosti uvođenja obrazovnih vaučera razgovara sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i članovima Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Američke privredne komore, NALED-a i IRI-ja.

Sastanku je predsedavao prof. dr Vladimir Marinković, predsednik Ekonomskog kokusa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 28. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja