Četvrtak, 17. oktobar 2013.

11. sednica Odbora za prava deteta

Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, sa posebnim osvrtom na položaj dece i samohranih roditelja, Odbor za prava deteta održao je 17. oktobra sednicu, zajedno sa Odborom za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.


Predsednik Odbora za prava deteta dr Neboša Stefanović istakao je da je potrebno posvetiti posebnu pažnju deci i samohranim roditeljima koji su, kako je dodao, uvek na vrhu svih statističkih podataka kada je reč o posebno ugroženim grupama građana pogeđenih siromaštvom. On je naveo da se u Srbiji za oko 400.000 dece izdvaja neka vrsta materijalne nadoknade zbog socijalne ugroženosti, kao i da je potrebno veću pažnju posvetiti partnerskim odnosima sa medijima kada je u pitanju izveštavanje o porodičnom nasilju i nasilju nad ženama.
Predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Milica Dronjak ocenila je da u Srbiji postoji najmanje nekoliko desetina hiljada dece koja nemaju osnovne uslove za život, a da su druga ugrožena grupa samohrani roditelji. Ona je dodala da je borba protiv siromaštva kontinuiran proces u kome je neophodno učešće svih društvenih činilaca.
Zaštitnik građana, Saša Janković naveo je da se najveći broj pritužbi, koje upućuju građani, odnosi na ugrožena ekonomska i socijalne prava. On je istakao da mehanizmi socijalne zaštite ne mogu da pomognu kada su prava građana povređena zbog loše ekonomije. Janković je ocenio i da su deca koja prose na ulici najugroženija kategorija i da je neophodno doneti strategiju i plan kako da se oni zaštite.
Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva, članovima dva Odbora obratili su se i Nevena Petrušić, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Jasmina Ivanović iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Žarko Šunderić, menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Judita Rajnhberg, direktorka UNICEF-a za Srbiju i Hrvatsku, Ana Jovanović, predsednica Udruženja Jelek, Dragana Soćanin, predsednica Udruženja Roditelj i dr Ivana Stevanović, direktorka Centra za prava deteta.

Sednica dva odbora organizovana je uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP), Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i UNICEF-a.

Sednici su predsedavali dr Nebojša Stefanović i Ljiljana Lučić, predsednik i zamenica predsednika Odbora za prava deteta i Milica Dronjak, predsednica Odbora rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5