8. decembar 2020. Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini

8. decembar 2020. Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini

Utorak, 8. decembar 2020.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je Šestu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini, za utorak, 8. decembar 2020. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Pre utvrđivanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Života Starčević, Selma Kučević, Toma Fila i Aleksandar Mirković zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština utvrdila je sledeći dnevni red:

 1. Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2021. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2021. godinu, koji je podnela Vlada;
 2. Predlog zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2019. godinu, koji je podnela Vlada;
 3. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, koji je podnela Vlada;
 4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu, koji je podnela Vlada;
 5. Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist UniCredit Bank Srbija a.d. Beograd po zaduženju Javnog preduzeća „Skijališta Srbije” Beograd, po osnovu Ugovora o dugoročnom investicionom kreditu za izgradnju gondole Brzeće - Mali Karaman, koji je podnela Vlada;
 6. Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2020. godinu, koji je podnela Vlada;
 7. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora narodne skupštine, koji je podnela Poslanička grupa SPAS;
 8. Predlog odluke o izmenama odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine, koji je podnela Poslanička grupa SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA;
 9. Predlog odluke o izmenama odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine, koji je podnela Poslanička grupa SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA i
 10. Predlog odluke o izmenama odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine, koji je podnela Poslanička grupa SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA.
Narodna skupština usvojila je predlog predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, da saglasno članu 97. stav 3. Poslovnika Narodne skupštine, vreme rasprave o 1. tački dnevnog reda sednice iznosi 10 časova, kao i predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama od 2. do 6. i zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 7. do 10. dnevnog reda sednice.

Predloge zakona dnevnog reda sednice Narodnoj skupštini u ime predlagača, obrazlažio je ministar finansija Siniša Mali.

U nastavku sednice, narodni poslanici započeli su načelnu raspravu o tački 1. dnevnog reda sednice.

Tokom sednice, poslanicima su se obratile i ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, u vezi sa razdelima budžeta koja se odnose na resorna ministarstva.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je načelni pretres o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2021. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2021. godinu.

Drugog dana rada, 9. decembra 2020. godine, Narodna skupština vodila je i zaključila načelni i jedinstveni pretres o tačkama od 2. do 6. dnevnog reda sednice.

Predloge zakona dnevnog reda sednice Narodnoj skupštini u ime predlagača, obrazlagali su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović.

U nastavku rada Narodna skupština je vodila i zaključila zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 7. do 10.

Trećeg dana rada, 10. decembra 2020. godine, a pre prelaska na dnevni red sednice, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Šaip Kamberi, Đorđe Milićević i Nebojša Bakarec zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku sednice, Narodna skupština započela je pretres, u pojedinostima, o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2021. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2021. godinu.

U toku popodneva, Narodna skupština završila je raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2021. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2021. godinu.

Narodni poslanici su do kraja dana obavili raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu.

Pošto je obavljena rasprava o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić odredio je četvrtak, 10. decembar sa početkom u 18.35 časova, kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Šeste sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, Narodna skupština usvojila je većinom glasova narodnih poslanika Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2021. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2021. godinu.

Takođe, narodni poslanici većinom glasova usvojili su Predlog zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2019. godinu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu, Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist UniCredit Bank Srbija a.d. Beograd po zaduženju Javnog preduzeća „Skijališta Srbije” Beograd, po osnovu Ugovora o dugoročnom investicionom kreditu za izgradnju gondole Brzeće - Mali Karaman i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2020. godinu.

Na kraju sednice Narodna skupština je usvojila i odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koje su podnele poslaničke grupe Spas i Savez Vojvođanskih Mađara.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Šestu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini.


Video (13)

Utorak, 8. decembar 2020. | Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini 08.12.2020. (I)

Utorak, 8. decembar 2020. | Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini 08.12.2020. (II)

Utorak, 8. decembar 2020. | Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini 08.12.2020. (III)

Utorak, 8. decembar 2020. | Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini 08.12.2020. (IV)

Sreda, 9. decembar 2020. | nastavak Šeste sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini 09.12.2020.(I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 8


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 24. oktobar
 • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja