14. oktobar 2015. Učesnici javnog slušanja

14. oktobar 2015. Učesnici javnog slušanja

Sreda, 14. oktobar 2015.

„Nacionalni okvir kvalifikacija – povezivanje obrazovanja i tržišta rada u Srbiji“

Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva organizovali su javno slušanje na temu „Nacionalni okvir kvalifikacija – povezivanje obrazovanja i tržišta rada u Srbiji“.


Aleksandra Jerkov, predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Vesna Rakonjac, predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva pozdravile su prisutne i otvorile javno slušanje napominjući da se radi o gorućoj temi za državu, ali i životnom problemu pojedinca. Vesna Rakonjac je istakla da postoji čitav spektar zvanja koja se stiču, a na tržištu rada ne postoje, ali i da postoje zanimanja za koje nemamo kvalifikovane ljude, i da „ako imamo pravilno obrazovanje i pravilno usmerenu decu lakše će se naći posao“.

Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je istako da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema Nacionalni okvir kvalifikacija i da će okvir ostati mrtvo slovo na papiru ako se u izradu pomenutog dokumenta ne uključe poslodavci, sindikati, ali i preduzetnici. „Nepostojanje Nacionalnog okvira kvalifikacija predstavlja problem i kada je reč o evrointegracijama, jer je nemoguće uključiti se u međunarodnu podelu rada i obezbediti transfer znanja u oba smera“.

Jelena Marković, zamenica šefa Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, predstavila je nalaze istraživanja o stavovima građana o obrazovanju, koji su pokazali da građani najveći problem vide u nedostatku prakse i da polovina ispitanih građana misli da je pitanje obrazovanja bitno političkim strankama, kao i da građani misle da je obrazovanje trenutno lošije nego pre pet godina.

Jelena Jakovljević, članica Stručnog tima za razvoj jedinstvenog okvira kvalifikacija u Srbiji dala je odgovor kako nastaje kvalifikacija i da je pre svega potrebno da se izvrši analiza tržišta rada, a tek onda da se standardizuju kvalifikacije i program obrazovanja, i da takav tok mora da se prati.

Vesna Rakonjac zatvorila je javno slušanje sa obećanjem da će u narednom periodu organizovati dve tematske sednice sa mladima i sa preduzetnicima, kako bi i oni bili uključeni u izradu Nacionalnog okvira kvalifikacija.Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Sreda, 14. oktobar 2015. | javno slušanje: Nacionalni okvir kvalifikacija – povezivanje obrazovanja i tržišta rada u Srbiji 14.10.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1