Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

Proistekla je iz serije konferencija o bezbednosti i saradnji u Mediteranu, u organizaciji Inter-parlamentarne unije, počevši od 1991. godine, kada je organizovana prva od četiri konferencije na tu temu. Cilj procesa je bio da razvije sveobuhvatnu regionalnu politiku, kulturni dijalog, partnerstvo, uravnoteženi rast, podstičući uključivanje svih zemalja iz regiona, kako na međuparlamentarnom, tako i na međuvladinom nivou. Proces saradnje koji je prerastao u parlamentarnu skupštinu doprineo je smanjenju tenzija u regionu i unapređenju saradnje.

Plenarno zasedanje Skupštine održava se jednom godišnje, a jednom godišnje zasedaju i tri stalna odbora.

Naša zemlja je punopravni član od osnivanja, 2006. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.ipu.org

Aktivnosti

  • Stalna delegacija Narodne skupštine pri PS Mediterana učestvovala je na Osmoj plenarnoj sednici PS Mediterana, od 20. do 23. januara 2014. godine u Marseju. U delegaciji Narodne skupštine bili su Nevena Stojanović, član Upravnog odbora Panela o trgovini i investicijama u Mediteranu, Svetislava Bulajić, potpredsednik Ekonomskog odbora u PSM, Saša Maksimović, Gorica Mojović i zamenik člana stalne delegacije Aleksandar Senić.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Mediterana učestvovali su na Međuvladinoj konferenciji na visokom nivou, 30. i 31. maja 2013. godine u Ženevi. U delegaciji Narodne skupštine bile su članovi delegacije Svetislava Bulajić i Nevena Stojanović.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, narodna poslanica Nevena Stojanović učestvovala na sastanku Upravnog odbora PAM Komisije za trgovinu i investicije u Mediteranu, 3. maja 2013. godine u Rabatu, Maroko.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Mediterana učestvovali su na Sedmom plenarnom zasedanju ove organizacije, koje je održano 12. i 13. oktobra 2012. godine, u Sent Džulijansu, na Malti.
    Šef delegacije Narodne skupštine Momo Čolaković obezbedio je podršku parlamentaraca država članica PS Mediterana za održavanje zasedanja plenuma u Srbiji 2014. godine. Članica naše delegacije Svetislava Bulajić izabrana je za potpredsednika Ekonomskog odbora PS Mediterana, dok je Ana Sekulović, koja je promovisana u člana Ekonomskog panela i preuzela mesto u Upravnom odboru, inicirala projekat u oblasti regionalne spoljne trgovine, u saradnji sa specijalizovanim agencijama UN i vodećim univerzitetima u regionu.
    U delegaciji Narodne skupštine bili su šef delegacije Momo Čolaković i članovi delegacije Mićo Rogović, Gorica Mojović, Svetislava Bulajić i Ana Sekulović.

  • Veljko Odalović, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srbije, učestvovao je na Drugom sastanku generalnih sekretara parlamenata zemalja članica Parlamentarne skupštine Mediterana, u Parizu, 28. februara 2011. godine.

  • Maja Laušević, šef stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije pri PS Mediterana, učestvovala je na Prvom radnom sastanku Panela za spoljnu trgovinu i investicije u Mediteranu PS Mediterana, u Napulju, od 12. do 13. novembra 2010.godine.

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
ČOLAKOVIĆ MOMO
šef Delegacije
PUPS Novi Sad 1940.
BULAJIĆ mr SVETISLAVA
član Delegacije
LDP Beograd 1964.
KOMLENOVIĆ RADOSLAV
zamenik člana Delegacije
JS Kruševac 1964.
MAKSIMOVIĆ SAŠA
član Delegacije
SNS Novi Bečej 1976.
MIĆIĆ NATAŠA
zamenik člana Delegacije
LDP Užice 1965.
MOJOVIĆ GORICA
član Delegacije
DS Beograd 1952.
SENIĆ ALEKSANDAR
zamenik člana Delegacije
DS Rača 1978.
STOJANOVIĆ NEVENA
član Delegacije
JS Beograd, Mladenovac 1986.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2