Delegacija u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja

Međuparlamentarno telo, osnovano na inicijativu grčkog parlamenta 1993. sa ciljevima: uočavanje i vrednovanje promena koje se dešavaju u Evropi, unapređenje i jačanje uloge pravoslavlja kao važnog političkog, kulturnog i duhovnog entiteta, prevladavanje ekstremnih nacionalnih i religijskih razlika, zaštita nacionalnih i verskih manjina, jačanje multilateralne saradnje na parlamentarnom nivou, saradnja i razmena iskustava među parlamentima i parlamentarcima.

Generalna skupština zaseda jednom godišnje, u junu mesecu.

Naša zemlja je punopravni član od 1995. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.eiao.org

Aktivnosti

  • Stalna delegacija Narodne skupštine ISP učestvovala je na 20. godišnjoj konferenciji Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, od 10. do 13. februara 2014. godine u Nišu. U sastavu delegacije bili su prof. dr Mileta Poskurica, šef stalne delegacije i Aleksandar Čotrić, član stalne delegacije,

  • Stalna delegacija Narodne skupštine u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja učestvovala je na redovnom zajedničkom sastanku članova Međunarodnog sekretarijata i predsednika odbora Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koji se održao u Jerusalimu i Vitlejemu od 19. do 21. oktobra 2013. godine. Delegaciju su činili prof. dr Mileta Poskurica, šef stalne delegacije i Aleksandar Čotrić, član delegacije.

  • Delegacija Narodne skupštine učestvovala na 20. jubilarnom godišnjem Generalnom zasedanju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, od 26. do 30. juna 2013. godine, u Atini. Delegaciju Narodne skupštine činili narodni poslanici dr Nenad Popović, potpredsednik Narodne skupštine, prof. dr Mileta Poskurica, šef stalne delegacije Narodne skupštine u ISP i Aleksandar Čotrić, član stalne delegacije Narodne skupštine u ISP. Potpredsednik Narodne skupštine dr Nenad Popović potpisao je, u ime Narodne skupštine, Deklaraciju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koja poziva na jačanje uloge pravoslavlja u savremenom svetu, prevladavanje nacionalnih i religijskih razlika, zaštitu nacionalnih i verskih manjina i saradnju među parlamentima.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja narodni poslanik Aleksandar Čotrić, učestvovao je 9. i 10. oktobra 2012. godine u Atini na redovnom zajedničkom sastanku članova Međunarodnog sekretarijata i predsednika odbora ISP.

    Čotrić je informisao učesnike skupa o stavovima Narodne skupštine u vezi sa evropskim integracijama, pitanjem Kosova i Metohije, odnosu prema tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama, kao i o Petom sastanku Međupravoslavne mreže inicijativa za proučavanje religija i destruktivnih kultova, koji je održan od 24. do 27. septembra ove godine u Novom Sadu.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Aleksandar Čotrić učestvovao je na Petom sastanku Međupravoslavne mreže inicijativa za proučavanje religija i destruktivnih kultova, koji je održan od 24. do 27. septembra 2012. godine u Novom Sadu.
    Tema ovogodišnjeg skupa bila je "Guruizam u destruktivnim kultovima i drugde: lični - duhovni - društveni problemi i njihovo lečenje".

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije pri Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja (ISP), narodni poslanik Aleksandar Čotrić, izabran je za člana Sekretarijata te skupštine na 19. godišnjem zasedanju koje je održano u Pragu od 26. do 29. juna 2012. godine. Čotrić je jednoglasno izabran u rukovodeće telo ove organizacije, na period od dve godine, i to glasovima predstavnika 23 nacionalna parlamenta.
  • Aleksandar Čotrić, član Stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini pravoslavlja, učestvovao je na XVII redovnoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, na temu, u okviru programa namenjenog učvršćivanju saradnje poslanika, crkvenih predstavnika i javnih ličnosti iz zemalja hrišćanske tradicije, i u cilju pružanja pomoći Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja: „Rezultati multikulturalnih projekata u modernoj Evropi i problemi duhovnog identiteta naroda“, u Dubrovniku, od 14. do 17. februara 2011. godine.

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
POSKURICA MILETA
šef Delegacije
SNS Kragujevac 1954.
ČOTRIĆ ALEKSANDAR
član Delegacije
SPO Pančevo 1966.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
petak, 19. april

Ceo kalendar događaja