Delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO

Parlamentarna skupština NATO je transatlanska interparlamentarna organizacija koja okuplja nacionalne parlamente 28 zemalja članica NATO, kao i partnerskih zemalja. Iako nezavisna od NATO, Skupština predstavlja značajnu vezu između NATO i nacionalnih parlamenata. Podiže parlamentarnu svest o bezbednosnim pitanjima, povećava transparentnost NATO politika i unapređuje zajedničke vrednosti na kojima je zasnovana NATO alijansa.

Godišnje se održavaju dva zasedanja, prolećno i jesenje (godišnje), u različitim zemljama. Odbori i pododbori izrađuju izveštaje čije se nacrti razmatraju tokom prolećnog zasedanja Skupštine. Izveštaji se menjaju i ažuriraju pre razmatranja, izmena i usvajanja na godišnjem jesenjem zasedanju. Na godišnjem zasedanju odbori takođe razmatraju smernice koje se izglasavaju u celini na Skupštini i upućuju Severnoatlanskom savetu.

Osim tokom skupštinskih zasedanja, odbori i pododbori se sastaju tokom godine u zemljama članicama i pridruženim zemljama da bi ih vodeći vladini i parlamentarni predstavnici, kao i akademici i stručnjaci, obaveštavali o situaciji.

Naša zemlja je pridruženi član od 2007. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.nato-pa.int

Aktivnosti

  • Dragan Šormaz, šef stalne delegacije NS u PS NATO i Žarko Mićin, zamenik člana, učestvovali su 4. maja 2020. godine na video konferenciji sa polaznicima 136. Kursa za više oficire NATO koledža iz Rima.

  • Šef delegacije Narodne skupštine u PS NATO i član Globalne parlamentarne mreže OECD Dragan Šormaz učestvovao je na sastanku Globalne parlamentarne mreže OECD koji je održan u Parizu od 24. do 26. februara 2020. godine. Sastanak je organizovan zajedno sa PS NATO i u saradnji sa organizacijom „Žene politički lideri“.

  • Šef stalne delegacije Dragan Šormaz i zamenik člana Žarko Mićin bili su u poseti Komitetu o civilnoj dimenziji bezbednosti PS NATO od 4. do 7. novembra 2019. godne u Parizu i Strazburu.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine u PS NATO Vladimir Đukanović i doc. dr Ivan Bauer učestvovali u NATO orijentacionom programu, koji se 1. i 2. jula 2019. godine održao u sedištu NATO u Briselu.

  • Delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO u sastavu: Dragan Šormaz, šef delegacije, mr Dejan Radenković, Vladimir Đukanović i doc. dr Ivan Bauer učestvovala u radu prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO, u Bratislavi, Slovačka Republika, od 31. maja do 3. juna 2019. godine.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz i zamenik člana prof. dr Zoran Dragišić učestvovali na 100. jubilarnom Rouz-Rot seminaru, u Briselu, 25. i 26. aprila 2019. godine.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz učestvovao na sastanku Globalne parlamentarne mreže Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj 14. i 15. februara 2019. godine u Parizu. Sastanak su zajednički organizovali OECD i Parlamentarna skupština NATO.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO, šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije Vladimir Đukanović, mr Dejan Radenković i Nataša Sp. Jovanović, učestvovali na 64. godišnjem zasedanju PS NATO od 16. do 19. novembra 2018. godine u Halifaksu, Kanada.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz i član stalne delegacije Vladimir Đukanović učestvovali na zajedničkom sastanku Odbora za odbranu i bezbednost PS NATO i Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok, u Lisabonu i Madridu, od 24. do 28. septembra 2018. godine.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO učestvovali na 98. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO „Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana: osnaživanje evropskog mirovnog projekta“, od 27. do 29. juna 2018. godine u Skoplju, u sastavu: šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije Vladimir Đukanović, mr Dejan Radenković i dr Ivan Bauer.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO učestvovali na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO, od 25. do 28. maja 2018. godine u Varšavi, u sastavu: šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije Vladimir Đukanović, mr Dejan Radenković, Nataša Sp. Jovanović i mr Jasmina Nikolić.

  • Članovi stalne Delegacije Narodne skupštine pri PS NATO učestvovali su na 97. Rouz-Rot seminaru PS NATO „Gruzija i crnomorski region: u novom geopolitičkom poretku“ od 23. do 25. aprila 2018. godine u Batumiju, Gruzija. Delegaciju Narodne skupštine su činili šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije mr Dejan Radenković, mr Jasmina Nikolić i prof. dr Zoran Dragišić.

  • Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević, članovi stalne Delegacije Narodne skupštine u PS NATO, članovi odbora za spoljne poslove, za odbranu i unutrašnje poslove i za evropske integracije, razgovarali su, 18. aprila 2018. godin u Narodnoj skupštini, sa delegacijom Pododbora za buduće bezbednosne i odbrambene kapacitete PS NATO, koja je boravila u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Delegaciju su činili poslanici iz Portugala, Litvanije, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Češke, Letonije, Španije i Turske.

  • Zamenik člana delegacije NS pri PS NATO prof. dr Zoran Dragišić posetio je Odbor za nauku i tehnologiju PS NATO (Pododbor za tehnološke trendove i bezbednost) u Berlinu, Bremenu i Magdeburgu od 13. do 17. novembra 2017. godine.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz učestvovao u zajedničkoj poseti Pododboru za demokratsko upravljanje i Pododboru za transatlantske odnose PS NATO u Filadelfiji i Karlajlu, Pensilvanija, SAD, od 18. do 22. septembra 2017. godine.

  • Delegacija Narodne skupštine učestvovala na Parlamentarnom programu obuke, koji Parlamentarna skupština NATO organizovala za članove stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO, kao i za članove odgovarajućih skupštinskih odbora, 18. i 19. septembra 2017. godine u Briselu, Kraljevina Belgija. Delegacija Narodne skupštine bila je u sledećem sastavu: Žarko Mićin, Vladimir Đukanović, mr Jasmina Nikolić, prof. dr Zoran Dragišić, dr Ivan Bauer, prof. dr Ljubiša Stojmirović i Dubravka Filipovski.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz učestvovao na 95. Rouz-Rot seminaru PS NATO „Ka bezbednijoj i stabilnijoj Ukrajini i crnomorskom regionu“, od 3. do 5. jula 2017. godine u Kijevu, Ukrajina.

  • Narodna skupština bila je domaćin delegacijama Odbora za ekonomiju i bezbednost i Pododbora za tranziciju i razvoj PS NATO 12. i 13. juna 2017. godine i tom prilikom je održan zajednički susret sa šefom delegacije Narodne skupštine u PS NATO Draganom Šormazom i članovima Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i odvojeni susreti sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i potpredsednikom Narodne skupštine Veroljubom Arsićem.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine PS NATO učestvovali na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO od 26. do 29. maja 2017. godine u Tbilisiju, Republika Gruzija. Delegaciju Narodne skupštine činili su šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije Vladimir Đukanović, prof. dr Zoran Dragišić, mr Jasmina Nikolić i Žarko Mićin.

  • Šef i član stalne delegacije PS NATO Dragan Šormaz i Vladimir Đukanović učestvovali na zajedničkom 94. Rouz-Rot seminaru i seminaru Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok PS NATO, od 21. do 23. marta 2017. godine u Sarajevu.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine pri PS NATO učestvovala je na 62. godišnjem zasedanju PS NATO, od 18. do 21. novembra 2016. godine u Istanbulu, Republika Turska. Delegaciju su činili: šef delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije Vladimir Đukanović, prof. dr Zoran Dragišić, Nataša Sp. Jovanović i mr Jasmina Nikolić.

  • Šef delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz, učestvovao je na zajedničkom sastanku Pododbora za partnerstva NATO i Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok PS NATO, koji je u saradnji sa Parlamentom Republike Italije održan od 27. do 29. oktobra 2016. godine u Rimu.

  • X saziv – AKTIVNOSTI

  • IX saziv – AKTIVNOSTI

  • VIII saziv – AKTIVNOSTI


Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
ŠORMAZ DRAGAN
šef Delegacije
SNS Smederevo 1967.
BAUER doc. dr IVAN
zamenik člana Delegacije
SDP Srbije Beograd, Stari grad 1967.
DRAGIŠIĆ prof. dr ZORAN
zamenik člana Delegacije
- Beograd, Voždovac 1967.
ĐUKANOVIĆ VLADIMIR
član Delegacije
SNS Beograd, Voždovac 1979.
JOVANOVIĆ NATAŠA
član Delegacije
SRS Kragujevac 1966.
MIĆIN ŽARKO
zamenik člana Delegacije
SNS Novi Sad 1982.
MIHAJLOVIĆ MILETIĆ
zamenik člana Delegacije
SPS Petrovac na Mlavi 1951.
RADENKOVIĆ mr DEJAN
član Delegacije
SPS Beograd, Zvezdara 1971.
ŠAROVIĆ NEMANJA
zamenik člana Delegacije
SRS Beograd 1974.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5