Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

Proistekla je iz serije konferencija o bezbednosti i saradnji u Mediteranu, u organizaciji Inter-parlamentarne unije, počevši od 1991. godine, kada je organizovana prva od četiri konferencije na tu temu. Cilj procesa je bio da razvije sveobuhvatnu regionalnu politiku, kulturni dijalog, partnerstvo, uravnoteženi rast, podstičući uključivanje svih zemalja iz regiona, kako na međuparlamentarnom, tako i na međuvladinom nivou. Proces saradnje koji je prerastao u parlamentarnu skupštinu doprineo je smanjenju tenzija u regionu i unapređenju saradnje.

Plenarno zasedanje Skupštine održava se jednom godišnje, a jednom godišnje zasedaju i tri stalna odbora.

Naša zemlja je punopravni član od osnivanja, 2006. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.pam.int

Aktivnosti

  • U Domu Narodne skupštine, 21. i 22. februara 2019. godine, održano je 13. plenarno zasedanje Parlamentarne skupštine Mediterana. Tokom zasedanja, na kom su prisustvovali parlamentarci iz 28 zemalja, potpisan je memorandum o razumevanju između Parlamentarne skupštine Mediterana i Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, izabran je novi predsednik PSM, kao i novi članovi biroa ove organizacije i dodeljene nagrade PSM laureatima za 2018. godinu.

  • Olivera Ognjanović, u svojstvu predstavnika Parlamentarne skupštine Mediterana, učestovala na Petoj globalnoj konferenciji mladih parlamentaraca IPU „Promovisanje održivosti, zaštita interesa budućih generacija“, 14. i 15. decembra 2018. godine u Parlamentu Azerbejdžana u Bakuu.

  • Član stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, predsednik Trećeg stalnog odbora i potpredsednik PS Mediterana Aleksandra Maletić, učestvovala na 35. sastanku Biroa PS Mediterana, 5. novembra 2018. godine u Lisabonu, Portugalija.

  • Narodna skupština je 12. i 13. jula 2018. godine bila domaćin Parlamentarne konferencije na visokom nivou o olakšavanju trgovine i investicijama na zapadnom Balkanu, koju su organizovale Parlamentarna skupština Mediterana (PSM) i Svetska trgovinska organizacije (STO).

  • Članice stalne delegacije Narodne skupštine u PS Mediterana Tijana Davidovac i Jelena Žarić Kovačević učestvovale su na generalnoj skupštini i obeležavanju dvadeset pete godišnjice Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, od 25. do 30. juna 2018. godine u Atini.

  • Delegacija Narodne skupštine koju je predvodila Tijana Davidovac, učestvovala je 15. februara 2018. godine na 12. godišnjem plenarnom zasedanju PS Mediterana. U sastavu delegacije bile su i Jelena Zarić Kovačević i Nataša Vučković. Tokom zasedanja, delegacija Srbije je preuzela obavezu organizovanja sledećeg godišnjeg zasedanja, koje će se održati u Beogradu, u februaru 2019. godine.

  • Aleksandra Maletić, član delegacije Narodne skupštine i potpredsednik u Parlamentarnoj skupštini Mediterana učestvovala je kao panelista na Konferenciji „Promovisanje bolje regionalne saradnje za pametne i humane migracije na Mediteranu“, koja je održana 16. i 17. novembra 2017. godine na Malti. Konferencija je održana u organizaciji Interparlamentarne unije i Parlamentarne skupštine Mediterana.

  • Narodna skupština bila je domaćin predsedniku Parlamentarne skupštine Mediterana Pedru Rokeu 7. septembra 2017. godine i tom prilikom održani su odvojeni susreti sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, delegacijom Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana i članovima Odbora za spoljne poslove.

  • Član stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Aleksandra Maletić izabrana je za predsednicu Stalnog odbora PSM na 11. Plenarnom zasedanju PSM, koje je održano 23. i 24. februara 2017. godine u Portu, Portugalija. Na PSM je odlučeno i da Srbija bude domaćin narednog zasedanja, koje će se održati 2018. godine. Pored šefa delegacije Mome Čolakovića na zasedanju je učestvovao i član delegacije Enis Imamović.

  • X saziv – AKTIVNOSTI

  • IX saziv – AKTIVNOSTI

  • VIII saziv – AKTIVNOSTI



Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
ČOLAKOVIĆ MOMO
šef Delegacije
PUPS Novi Sad 1940.
BOŽOVIĆ BALŠA
zamenik člana Delegacije
DS Beograd 1983.
DAVIDOVAC TIJANA
član Delegacije
SNS Beograd, Lazarevac 1986.
IMAMOVIĆ ENIS
član Delegacije
SDA Sandžaka Novi Pazar 1984.
JANjUŠEVIĆ MARIJA
zamenik člana Delegacije
Dveri Inđija 1971.
MALETIĆ ALEKSANDRA
član Delegacije
SNS Novi Sad 1982.
OGNjANOVIĆ OLIVERA
zamenik člana Delegacije
SNS Grocka 1969.
RISTIĆ MARINA
zamenik člana Delegacije
SRS Beograd 1974.
VUČKOVIĆ NATAŠA
član Delegacije
DS Beograd 1967.
ŽARIĆ KOVAČEVIĆ JELENA
zamenik člana Delegacije
SNS Niš 1981.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
petak, 19. april

Ceo kalendar događaja