Delegacija u Parlamentarnoj skupštini OEBS

Parlamentarna skupština OEBS-a je uspostavljena 1990. godine na Samitu u Parizu u sklopu institucionalizacije tada Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS-a), s ciljem promovisanja većeg uključivanja parlamenata država učesnica u aktivnosti KEBS-a, kao i olakšavanja međuparlamentarnog dijaloga i saradnje. Parlamentarna skupština OEBS-a je uspostavila Program za demokratski razvoj koji je imao za cilj da proširi uključivanje Skupštine u jačanje demokratskih vrednosti i zakonodavnih institucija u demokratijama u razvoju.

Plenarna zasedanja se održavaju dva puta godišnje, godišnje zasedanje u jednoj od članica i zimsko zasedanje u Beču, tokom kojih se održavaju sastanci radnih tela, kao i tematski jesenji sastanak u jednoj od država Mediterana.

Nakon učešća na Prvom konstitutivnom zasedanju PS KEBS-a 1991. i prekida članstva usled sankcija, kontinuitet članstva postoji od 2001. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.oscepa.org

Aktivnosti

  • Delegacija Narodne skupštine pri PS OEBS učestvovala na zimskom zasedanju 20. i 21. februara 2020. godine, u Beču. Delegaciju su činili narodni poslanici Dušica Stojković, Branimir Jovanović i Vesna Marković.

  • Šef delegacije pri PS OEBS i specijalni predstavnik PS OEBS za digitalnu agendu Stefana Miladinović boravila je u trodnevnoj studijskoj poseti generalnom sekretarijatu PS OEBS u Kopenhagenu, od 20. do 22. januara 2020. godine.

  • Šef delegacije pri PS OEBS Stefana Miladinović i Branimir Jovanović, član ad hoc Odbora za borbu protiv terorizma PS OEBS boravili su u studijskoj poseti, u organizaciji ad hoc Odbora za borbu protiv terorizma PS OEBS, u Oslu, Norveškoj 14. i 15. januara 2020. godini.

  • Na konferenciji Dani bezbednosti OEBS, 8. novembra 2019. godine u Beču, učestvovala je narodna poslanica Stefana Miladinović, kao specijalni izvestilac za digitalnu agendu PS OEBS.

  • Delegacija Narodne skupštine u sastavu: šefica delegacije Stefana Miladinović i narodni poslanici Dušica Stojković, Vesna Marković i Branimir Jovanović, učestvovali su na jesenjem zasedanju PS OEBS, u Marakešu, od 4. do 6. oktobra 2019. godine. Članice Delegacije Stefana Miladinović i Dušica Stojković učestvovale su i na sastanku Grupe za podršku putu svile, organizovanom u okviru jesenjeg zasedanja.

  • Predsednik PS OEBS Georg Cereteli imenovao je 27. septembra 2019. godine Stefanu Miladinović, šefa delegacije Narodne Skupštine pri PS OEBS za specijalnog izvestioca PS OEBS za digitalnu agendu.

  • Članice delegacije Narodne skupštine pri PS OEBS Stefana Miladinović i Dušica Stojković učestvovale su na međunarodnoj konferenciji Grupe za podršku putu svile PS OEBS od 5. do 7. septembra 2019. godine u Andermatu, Švajcarska.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine u PS OEBS učestvovala na redovnom godišnjem zasedanju od 4. do 7. jula 2019. godine u Luksemburgu. U delegaciji Narodne skupštine, koju je predvodila Stefana Miladinović, bili su i Dušica Stojković, Branimir Jovanović i Vesna Marković.

  • Stefana Miladinović i Dušica Stojković narodne poslanice, članice delegacije pri PS OEBS učestvovale na Međunarodnoj konferenciji Grupe za podršku putu svile PS OEBS. Druga po redu konferencija je održana 29. i 30. aprila 2019. godine u Minsku, u Belorusiji.

  • Delegacija Narodne skupštine pri PS OEBS učestvovala je na Zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS 21. i 22. februara, koje se svake godine održava u Beču. U delegaciji Narodne skupštine, koju je predvodila Stefana Miladinović, bili su i Dušica Stojković, Branimir Jovanović i Vesna Marković.

  • Članovi stalne delegacija Narodne skupštine: Stefana Miladinović, šef delegacije, Dušica Stojković i Milimir Vujadinović, učestvovali na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS, od 3. do 6. oktobra 2018. godine u Biškeku, Kirgijska Republika. Članovi delegacije su učestvovali 5. oktobra 2018. godine i na sastanku Grupe za podršku putu svile, koji je organizovan u okviru zasedanja.

  • Delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS u sastavu Stefana Miladinović, šef delegacije, Dušica Stojković i Vesna Marković, članovi, učestvovale na 27. godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS u Berlinu od 8. do 11. jula 2018. godine i na sastanku Grupe za podršku Putu svile, neformalne grupe zemalja članica PS OEBS koja okuplja 23 zemlje.

  • Stalna Delegacija Narodne skupštine pri PS OEBS učestvovala na Međunarodnoj konferenciji o ulozi parlamentaraca u jačanju ekonomske saradnje i kulturnih veza duž Puta svile, u Bakuu, 13. i 14. marta 2018. godine. Delegaciju su činile šef stalne Delegacije Stefana Miladinović i član Delegacije Dušica Stojković.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini OEBS, koju je predvodila šef stalne delegacije Stefana Miladinović, učestvovala na Zimskom zasedanju PS OEBS, u Beču 22. i 23. februara 2018. U delegaciji su bili i Dušica Stojković, Milimir Vujadinović i Meho Omerović.

  • Delegacija Narodne skupštine, koju je predvodila Stefana Miladinović, učestvovala je na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS, u Andori od 3. do 5. oktobra 2017. godine. Članovi delegacije bili su i Dušica Stojković, dr Vesna Rakonjac, Ljupka Mihajlovska i Meho Omerović.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine pri PS OEBS učestvovala je od 5. do 9. jula 2017. godine na 26. godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS, u Minsku, Republika Belorusija. U okviru PS OEBS, 8. jula 2017. godine, formirana je „Grupa za podršku Putu svile“ na inicijativu Azaja Gulijeva (Azerbejdžan), potpredsednika PS OEBS. Osnivači ove neformalne grupe, pored Srbije su i: Albanija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Gruzija, Kirgistan, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Tadžikistan, Turkmenistan, Turska, Španija, Švajcarska, Uzbekistan i Ukrajina. U ime srpske delegacije Statut grupe su potpisale šef delegacije Narodne skupštine pri PS OEBS Stefana Miladinović i član delegacije Dušica Stojković. U delegaciji Narodne skupštine bili su i Milimir Vujadinović, Meho Omerović i Dragomir Karić.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine u PS OEBS učestvovala je na jesenjem zasedanju PS OEBS, od 29. septembra do 2. oktobra 2016. godine u Skoplju. Delegaciju su činili: šef delegacije dr Dijana Vukomanović i članovi delegacije Dušica Stojković, Meho Omerović i Milimir Vujadinović.

  • X saziv – AKTIVNOSTI

  • IX saziv – AKTIVNOSTI

  • VIII saziv – AKTIVNOSTI



Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
MILADINOVIĆ STEFANA
šef Delegacije
SPS Beograd, Čukarica 1981.
JOVANOVIĆ BRANIMIR
član Delegacije
SDP Srbije Kraljevo, Kovači 1979.
LAPČEVIĆ MILAN
zamenik člana Delegacije
- Niš 1969.
MARKOVIĆ VESNA
zamenik člana Delegacije
SNS Beograd 1974.
ORLIĆ dr VLADIMIR
član Delegacije
SNS Beograd, Čukarica 1983.
STOJKOVIĆ DUŠICA
član Delegacije
SNS Beograd 1979.
VUJADINOVIĆ MILIMIR
zamenik člana Delegacije
SNS Subotica 1979.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5