Delegacija u Parlamentarnoj skupštini OEBS

Parlamentarna skupština OEBS-a je uspostavljena 1990. godine na Samitu u Parizu u sklopu institucionalizacije tada Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS-a), s ciljem promovisanja većeg uključivanja parlamenata država učesnica u aktivnosti KEBS-a, kao i olakšavanja međuparlamentarnog dijaloga i saradnje. Parlamentarna skupština OEBS-a je uspostavila Program za demokratski razvoj koji je imao za cilj da proširi uključivanje Skupštine u jačanje demokratskih vrednosti i zakonodavnih institucija u demokratijama u razvoju.

Plenarna zasedanja se održavaju dva puta godišnje, godišnje zasedanje u jednoj od članica i zimsko zasedanje u Beču, tokom kojih se održavaju sastanci radnih tela, kao i tematski jesenji sastanak u jednoj od država Mediterana.

Nakon učešća na Prvom konstitutivnom zasedanju PS KEBS-a 1991. i prekida članstva usled sankcija, kontinuitet članstva postoji od 2001. godine.

Više informacija o organizaciji na: http://www.oscepa.org/
( video)

Aktivnosti

  • Stalna delegacija Narodne skupštine učestvovala na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču 25. i 26. februara 2016. godine. Delegaciju Narodne skupštine činili šef delegacije Dijana Vukomanović, članovi Meho Omerović i Gordana Čomić i zamenik člana Irena Aleksić.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS učestvovala je na redovnom jesenjem zasedanju u Ulan Batoru, Mongolija, od 14. do 19. septembra 2015. godine, u sastavu: dr Dijana Vukomanović, šef delegacije i članovi Meho Omerović i Gordana Čomić i zamenik člana Irena Aleksić.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine u PS OEBS, koju je predvodila šefica delegacije dr Dijana Vukomanović, učestvovala je od 18. do 21. februara 2015. godine na Zimskom zasedanju ove organizacije u Beču.

  • Članica stalne delegacije Narodne skupštine u PS OEBS i izvestilac Trećeg komiteta PS OEBS Gordana Čomić učestvovala je na sastanku Biroa PS OEBS, od 3. do 5. decembra 2014. godine, u Bazelu, Švajcarska. Gordana Čomić je prisustvovala i Ministarskom savetu OEBS na kojem je Srbija preuzela predsedavanje OEBS-om za 2015. godinu.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine u PS OEBS učestvovala je na Jesenjem zasedanju ove organizacije, od 3. do 5. oktobra 2014. godine, u Švajcarskoj. U sastavu delegacije su bili šef delegacije Dijana Vukomanović, član delegacije Meho Omerović i zamenici članova Gordana Čomić i Irena Aleksić.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine u PS OEBS učestvovala je na 23. Godišnjem zasedanju ove organizacije u Bakuu, Azerbejdžan, od 28. juna do 2. jula 2014. godine.
    Tema ovogodišnjeg sastanka bila je „Helsinki +40: Ka ljudskoj bezbednosti za sve”.
    Tokom zasedanja, potpredsednica Narodne skupštine i zamenica člana delegacije Gordana Čomić izabrana je, po drugi put, za Izvestioca Trećeg komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja PS OEBS.
    U sastavu delegacije su bili Dijana Vukomanović, šef delegacije, Meho Omerović, član i zamenici članova Gordana Čomić i Irena Aleksić.

  • Šef delegacije Narodne skupštine u PS OEBS dr Dijana Vukomanović boravila je 16. i 17. juna 2014. godine, u Bernu, Švajcarska. Povod za posetu je zajedničko predsedavanje Srbije i Švajcarske OEBS-om, kao i prilika da se upozna model neposredne demokratije koji je zastupljen u Švajcarskoj.

  • IX saziv – AKTIVNOSTI

  • VIII saziv – AKTIVNOSTI



Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
VUKOMANOVIĆ dr DIJANA
šef Delegacije
SPS Beograd 1967.
ALEKSIĆ IRENA
zamenik člana Delegacije
SNS Kraljevo 1978.
BABIĆ ZORAN
član Delegacije
SNS Vrnjačka Banja 1971.
ČIKIRIZ MIRKO
zamenik člana Delegacije
SPO Kragujevac 1963.
ČOMIĆ GORDANA
zamenik člana Delegacije
DS Novi Sad 1958.
NIKOLIĆ SANjA
član Delegacije
SNS Beograd, Zvezdara 1980.
OMEROVIĆ MEHO
član Delegacije
SDP Srbije Beograd, Palilula 1959.
RAKONjAC dr VESNA
zamenik člana Delegacije
SNS Kruševac 1967.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5