Delegacija u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja

Međuparlamentarno telo, osnovano na inicijativu grčkog parlamenta 1993. sa ciljevima: uočavanje i vrednovanje promena koje se dešavaju u Evropi, unapređenje i jačanje uloge pravoslavlja kao važnog političkog, kulturnog i duhovnog entiteta, prevladavanje ekstremnih nacionalnih i religijskih razlika, zaštita nacionalnih i verskih manjina, jačanje multilateralne saradnje na parlamentarnom nivou, saradnja i razmena iskustava među parlamentima i parlamentarcima.

Generalna skupština zaseda jednom godišnje, u junu mesecu.

Naša zemlja je punopravni član od 1995. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.eiao.org

Aktivnosti

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Aleksandar Čotrić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji „Drugi svetski rat - hrišćansko stanovište: sedamdeset godina kasnije“ 8. oktobra 2015. godine u Diseldorfu.

  • Šef Stalne delegacije Narodne skupštine u ISP Aleksandar Čotrić učestvovao je 23. aprila 2015. godine, na zasedanju Međunarodnog sekretarijata ISP koje je održano u Jerevanu, Jermenija.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine u ISP učestvovala je na zajedničkom zasedanju Komisija ISP za obrazovanje i za kulturu, pod nazivom „Obrazovanje i kultura kao osnova pravoslavne tradicije", koje je 6. aprila 2015. godine održano u Tbilisiju, Gruzija. Delegaciju su činili Aleksandar Čotrić, šef delegacije Narodne skupštine u ISP i predsednik Komisije za kulturu ISP i prof. dr Mileta Poskurica, član delegacije Narodne skupštine i član Komisije za obrazovanje ISP.

  • Šef delegacije Narodne skupštine u ISP Aleksandar Čotrić učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji na temu: „Dostojanstvo, sloboda i prava čoveka: hrišćanska dimenzija“, koja se održala u Ljubljani, Republika Slovenija, od 9. do 12. februara 2015. godine.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u ISP učestvovala je na 21. godišnjem Generalnom zasedanju ISP, od 26. do 30. juna 2014. godine u Moskvi, Ruska Federacija.
    Glavna tema zasedanja bila je „Parlamentarna demokratija – hrišćanstvo – pravoslavlje: vrednosti i značenja“. Tokom zasedanja, šef stalne delegacije Narodne skupštine u ISP Aleksandar Čotrić izabran je za predsednika Odbora za kulturu ISP.
    Delegaciju su činili Aleksandar Čotrić, šef delegacije i prof. dr Mileta Poskurica, član delegacije.

  • IX saziv – AKTIVNOSTI

  • VIII saziv – AKTIVNOSTI


Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
ČOTRIĆ ALEKSANDAR
šef Delegacije
SPO Pančevo 1966.
POSKURICA MILETA
član Delegacije
SNS Kragujevac 1954.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5