Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) predstavlja parlamentarnu dimenziju najstarije panevropske organizacije. Prvo zasedanje Skupštine održano je 10. avgusta 1949. godine. Od tada ona je bila inicijator najvažnijih aktivnosti i osnovna pokretačka snaga Saveta Evrope.

Parlamentarna skupština osnovana je radi promocije demokratskih vrednosti i zaštite ljudskih prava.Okuplja parlamentarce iz 47 država članica i 5 država koje imaju status posmatrača.Svaka država, shodno svojoj veličini, ima od 2 do 18 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini. Parlamentarna skupština zaseda četiri puta godišnje, dok se između zasedanja održavaju sastanci radnih tela.

Naša zemlja je punopravni član od 2003. godine.

Više informacija o organizaciji na: www.assembly.coe.int

Dokument: Rezolucija 1782 (2011) -Investigation of allegations of inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo

Аktivnosti

  • Delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope učestvovala je u debati „Situacija na Kosovu i uloga Saveta Evrope", koja je održana u plenumu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, 28. januara 2016. godine. Tokom zimskog zasedanja PS Saveta Evrope jednoglasno je usvojila Rezoluciju Agustina Kondea o situaciji na Kosovu.

  • Komitet za politička pitanja i demokratiju PS SE usvojio je, 7. decembra 2015. godine, u Briselu, preliminarni nacrt rezolucije na temu „Situacija na Kosovu i uloga Saveta Evrope“. Članovi delegacije Aleksandra Đurović i prof. dr Žarko Obradović učestvovali su u radu Komiteta i debati. Usvojeni nacrt rezolucije će se razmatrati na zasedanju Parlamentarne skupštine u Strazburu, 25 - 29. januara 2016. godine.

  • Tokom septembarskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, 30. septembra 2015. godine, narodna poslanica Vesna Marjanović izabrana je za izvestioca za temu „Nove metode političkog uticaja na nezavisno novinarstvo“. Na zasedanju PSSE u Strazburu vođena je i objedinjena rasprava na temu rešavanja problema migranata u Evropi i izazova sa kojima se suočavaju zemlje tranzita, u kojoj su učestvovali i članovi delegacije Narodne skupštine prof. dr Žarko Obradović i Elvira Kovač.

  • Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, u odvojenim susretima, razgovarali su 25. avgusta 2015. godine, u Domu Narodne skupštine, sa izvestiocem Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Agustinom Kondeom u okviru njegove pripreme izveštaja i rezolucije Saveta Evrope o situaciji na Kosovu i Metohiji.

  • Član delegacije Narodne skupštine u PS Saveta Evrope Nataša Vučković izabrana je 25. juna 2015. godine na sastanku Monitoring komitetu za izvestioca za Tursku.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine PS SE učestvovala je na Januarskom zasedanju ove organizacije, od 26. do 31. januara 2015. godine, u Strazburu.
    Parlamentarnu delegaciju predvodila je Aleksandra Đurović, šef Stalne delegacije, a u delegaciji su bili i Marija Obradović, Aleksandar Jovičić, prof. dr Žarko Obradović, Elvira Kovač, Nataša Vučković i Aleksandar Senić.
    Tokom zasedanja, članica delegacije Elvira Kovač izabrana je za potpredsednicu Komiteta za jednakost i nediskriminaciju, Nataša Vučković izabrana je za potpredsednicu novoformiranog Komiteta za izbor sudija, a Vesna Marjanović drugi put je izabrana za potpredsednicu Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PS SE.

  • Nataša Vučković učestvovala na sastanku Komiteta za poslovnik, imunitete i institucionalna pitanja PS SE, u Parizu, 12. decembar 2014. godine.

  • Aleksandra Đurović i Nataša Vučković učestvovale na sastanku Monitoring komiteta PS SE, u Parizu, 11. decembar 2014. godine.

  • Marija Obradović i Nataša Vučković učestvovale na sastanku Pravnog komiteta PS SE, u Parizu, 10. decembar 2014. godine.

  • Nataša Vučković učestvovala na sastanku Biroa PS SE, u Parizu, 9. decembar 2014. godine.

  • Aleksandra Đurović i Stefana Miladinović učestvovale na sastanku Političkog komiteta PS SE, u Parizu, 8. decembar 2014. godine.

  • Vesna Marjanović učestvovala na sastanku Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PS SE, u Parizu, 4. i 5. decembar 2014. godine.

  • Elvira Kovač učestvovala na sastancima Komiteta za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj i Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PS SE, Pariz, 2. i 3. decembar 2014. godine.

  • Aleksandar Senić učestvovao na sastanku Komiteta za migracije, izbeglice i raseljena lica PS SE, u Bukureštu, 27. i 28. novembra 2014. godine.

  • Aleksandra Đurović učestvovala na vanrednom sastanku Stalnog komiteta PS SE, u Strazburu, 25. novembar 2014. godine.

  • Aleksandra Đurović učestvovala na sastanku Podkomiteta za spoljne poslove PS SE, Njujork, 19 - 21. novembra 2014. godine.

  • Aleksandra Đurović i Nataša Vučković učestvovale na sastancima Biroa i Stalnog komiteta, u Briselu, 17-18. novembra 2014. godine.

  • Učešće narodne poslanice Nataše Vučković na Svetskom forumu za demokratiju, u organizaciji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, 4-5. novembra 2014. godine, u Strazburu, Francuska.

  • Članice Stalne delegacije Narodne skupštine u PS SE Nataša Vučković i Marija Obradović učestvovale su na Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava PS SE, 30. i 31. oktobra 2014. godine u Madridu. Tom prilikom, Nataša Vučković je imenovana za izvestioca na temu „Transparentnost i otvorenost evropskih institucija".

  • Poseta misije Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Srbiji, 27-29. oktobra 2014. godine.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine u PS SE učestvovala je na Jesenjem zasedanju ove organizacije, od 29. septembra do 3. oktobra 2014. godine u Strazburu. U sastavu delegacije bili su šef delegacije Aleksandra Đurović, članovi delegacije Nataša Vučković, Elvira Kovač, prof. dr Žarko Obradović, Marija Obradović, Aleksandar Senić i Aleksandar Jovičić.

  • Sastanak podkomiteta Komiteta za nediskriminaciju i ravnopravnost polova, povodom stupanja na snagu Istanbulske konvencije, Rim, 19. i 20. septembar 2014. godine, učestvovala Elvira Kovač.

  • Učešće na Evropskoj konferenciji predsednika parlamenata, u organizaciji Saveta Evrope, 11. i 12. septembra 2014. godine, u Oslu, Norveška, učestvovale Maja Gojković, Aleksandra Đurović i Jana Ljubičić.

  • Sastanak Komiteta za politička pitanja i demokratiju PS SE, 4-5. septembar 2014. godine, Pariz, učestvovali Aleksandra Đurović i Žarko Obradović.

  • Sastanak Biroa i Monitoring komiteta PS SE, 2-3. septembar 2014. godine, Pariz, učestvovala Nataša Vučković.

  • Poseta Andrea Rigonija, izvestioca Komiteta za migracije, izbeglice i raseljena lica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Srbiji, 17-18. jula 2014. godine.

  • Stalna delegacija Narodne skupštine u PS SE učestvovala je na junskom zasedanju ove organizacije, od 23. do 27. juna 2014. godine, u Strazburu. Bivši šef i član delegacije Narodne skupštine u PS SE Miloš Aligrudić, primio je, na posebnoj ceremoniji, medalju i počasnu diplomu za istaknuto dugogodišnje učešće u radu ove organizacije. Priznanje je uručila predsednica PS SE An Braser. Delegaciju Narodne skupštine činili su šef delegacije Aleksandra Đurović i članovi delegacije Marija Obradović, Aleksandar Jovičić, Elvira Kovač, Žarko Obradović, Nataša Vučković i Aleksandar Senić.

  • Aleksandra Đurović učestvovala je na Regionalnoj konferenciji „MEDICRIME konvencija: instrument u borbi protiv organizovanog kriminala“, u Skoplju, 19. i 20. juna 2014. godine.

  • Sastanci Komiteta za migracije, izbeglice i raseljena lica i Komiteta za migracije, izbeglice i raseljena lica PS SE, 2-3. jun 2014. godine, Pariz, učestvovala Aleksandra Đurović.

  • Stalni komitet PS SE, 23. maj 2014. godine, Baku, učestvovala Aleksandra Đurović.

  • Učešće Aleksandre Đurović, šefa Stalne delegacije NS RS u PS Saveta Evrope na sastanku Komiteta za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj PS SE, Nikozija, Kipar, 12-13. maja 2014. godine.

  • Narodna poslanica Aleksandra Đurović, v.d. šefa stalne delegacije Narodne skupštine u PS SE, učestvovala je na sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, 7. maja 2014. godine u Atini.

  • IX saziv – AKTIVNOSTI

  • VIII saziv – AKTIVNOSTI

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
ĐUROVIĆ ALEKSANDRA
šef Delegacije
SNS Beograd 1976.
JOVIČIĆ ALEKSANDAR
član Delegacije
SNS Beograd 1987.
KOVAČ ELVIRA
član Delegacije
SVM-VMSZ Zrenjanin 1982.
KOVAČEVIĆ DEJAN
zamenik člana Delegacije
SNS Gornji Milanovac 1979.
MARJANOVIĆ VESNA
zamenik člana Delegacije
DS Beograd 1969.
MATIĆ VEROLJUB
zamenik člana Delegacije
- Koceljeva 1953.
MILADINOVIĆ STEFANA
zamenik člana Delegacije
SPS Beograd, Čukarica 1981.
NIKOLIĆ MILjANA
zamenik člana Delegacije
SNS Kosovska Mitrovica 1971.
OBRADOVIĆ MARIJA
član Delegacije
SNS Beograd 1974.
OBRADOVIĆ prof. dr ŽARKO
član Delegacije
SPS Beograd 1960.
PANTIĆ PILJA BILjANA
zamenik člana Delegacije
SNS Novi Sad 1983.
SENIĆ ALEKSANDAR
član Delegacije
SDS Rača 1978.
STOJADINOVIĆ dr NINOSLAV
zamenik člana Delegacije
SDS Niš 1950.
VUČKOVIĆ NATAŠA
član Delegacije
DS Beograd 1967.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5