Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti

Parlamentarna skupština Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (PS ODKB) formirana je kao parlamentarna dimenzija ODKB, na inicijativu predsednika parlamenata zemalja Zajednice nezavisnih država – članica ODKB, tokom zasedanja održanog 16. novembra 2006. godine.

Parlamentarna skupština ODKB razmatra pitanja koja se tiču saradnje država članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti na međunarodnom planu, kao i u vojno-političkoj, pravnoj i drugim oblastima; priprema odgovarajuće preporuke koje se podnose Savetu ODKB, drugim organima ODKB, kao i nacionalnim parlamentima. Pored toga, PS ODKB usvaja modele zakonskih akata koji imaju za cilj regulisanje pravnih odnosa u nadležnosti ODKB, kao i preporuke u cilju usklađivanja zakonodavstva država članica ODKB i njihovo usklađivanje sa odredbama međunarodnih sporazuma koje su zaključile ove države pod okriljem ODKB i razmatra druga pitanja od značaja za međuparlamentarnu saradnju država članica.

PS ODKB ima tri stalna odbora: Odbor za odbrambena i bezbednosna pitanja, Odbor za politička pitanja i međunarodnu saradnju i Odbor za društveno-ekonomska i pravna pitanja.

Godišnje se uobičajeno održavaju dva plenarna zasedanja.

Punopravne članice PS ODKB su parlamentarne delegacije iz Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Ruske Federacije i Tadžikistana.

Narodna skupština je formirala stalnu delegaciju radi učešća u radu ove organizacije.

http://www.paodkb.ru/

Aktivnosti

  • Potpredsednik Narodne skupštine Radovan Tvrdišić i član stalne delegacije u PS ODKB Đorđe Todorović učestvovali su na sednici Saveta van sedišta PS ODKB u Dusanbeu, Republika Tadžikistan, 1. jula 2021. godine, kojom je predsedavao predsednik Državne dume Ruske Federacije i Saveta PS ODKB Vjačeslav Volodin.

  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Dogovora o kolektivnoj bezbednosti učestvovali su onlajn 2. marta 2021. godine na sastancima Stalne komisije za odbranu i bezbednost (učestvovao šef delegacije u PS ODKB mr Milovan Drecun), Stalne komisije za politička pitanja i međunarodnu saradnju (učestvovao član delegacije Jovan Palalić) i Stalne komisije za socijalno-ekonomska i pravna pitanja PS ODKB (učestvovao član delegacije Dušan Bajatović).

  • XI saziv – AKTIVNOSTI

  • X saziv – AKTIVNOSTI

  • IX saziv – AKTIVNOSTI

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka Mesto Godište
DRECUN мr MILOVAN
šef Delegacije
- Beograd 1957.
BAJATOVIĆ dr DUŠAN
član Delegacije
- Novi Sad 1967.
ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI MILICA
član Delegacije
- Beograd, Voždovac 1990.
KOSTIĆ mr IVAN
član Delegacije
- Vrbas 1975.
VLK DRAGINјA
član Delegacije
- Beograd 1989.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2