Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Pančevo

Petak, 10. oktobar 2008.

Treća sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Odbor za zaštitu životne sredine održao je Treću sednicu 10. oktobra, u zgradi Grada Pančeva. Sednici je predsedavao predsednik Odbora, Čedomir Jovanović.


Odbor za zaštitu životne sredine održao je Treću sednicu 10. oktobra, u zgradi Grada Pančeva. Sednici je predsedavao predsednik Odbora, Čedomir Jovanović.

Pančevo je jedan od gradova koji se nalazi na crnoj ekološkoj mapi Srbije, a sa problemima zaštite životne sredine Pančeva, članove Odbora i narodne poslanike upoznali su dr Miladin Avramov, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održiv razvoj, Vladimir Delja, član gradskog Veća zadužen za zaštitu životne sredine, Ljiljana Stanojević, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja i Olga Šipovac, sekretar Sekretarijata za životnu sredinu Grada Pančeva.

U nastavku sednice, članovi Odbora i narodni poslanici postavljali su pitanja i diskutovali sa predstavnicima Vlade i lokalne vlasti. Pančevo je jedan od 237 registrovanih ugroženih mesta u Srbiji i učesnici sednice su se složili da je potrebno jedinstveno i brzo reagovati u rešavanju problema zagađenosti ovog grada i njegove okoline u kojoj je smeštena industrijska tzv. južna zona (Azotara, HIP Petrohemija i Rafinerija nafte Pančevo).

Članovi Odbora su zaključili da je potrebno odmah organizovati sastanak sa predsednicom parlamenta i šefovima poslaničkih grupa, kako bi se u Skupštini ubrzalo usvajanje akcionog plana i Zakona o zaštiti životne sredine. Istovremeno bi trebalo ojačati koordinaciju između Odbora, Vlade i nadležnih ministarstava, uz uvođenje predstavnika lokalne samouprave i pokrajine u tu kordinaciju, kao i zajednički rad na budžetu.

Predsednik Odbora, Čedomir Jovanović je naglasio da se neće odustati od sistemskog rešavanja problema zaštite životne sredine u Pančevu, dodavši da Odbor ima u planu da poseti i druga ugrožena mesta u Srbiji, od kojih je jedan od najzagađenijih grad Bor.

Članovi Odbora, obišli su u južnoj zoni HIP Petrohemiju, u kojoj su posetili fabriku otpadnih voda i skladište opasnog otpada. HIP Petrohemija je jedan od najvećih zagađivača životne sredine, koja je svojim akcionim planom za ovu godinu izdvojila 13 miliona evra za mere zaštite. Izvršni direktor HIP Petrohemija, Zoran Mioč je istakao da će do septembra 2009. godine biti završena sanacija fabrike otpadnih voda, koja je jedan od najvećih zagađivača u južnoj zoni.

Pančevo: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Utorak, 25. april 2023. 11. sednica Odbora za zaštitu životne sredine Žagubica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 30. mart 2023. Deseta sednica Odbora za zaštitu životne sredine Babušnica Ima fotografija Ima video snimaka
Petak, 25. novembar 2022. Peta sednica Odbora za zaštitu životne sredine Loznica Ima fotografija
Četvrtak, 29. septembar 2022. Druga sednica Odbora za zaštitu životne sredine Majdanpek Ima fotografija Ima video snimaka
Petak, 23. jul 2021. 12. sednica Odbora za zaštitu životne sredine Čačak Ima fotografija Ima video snimaka
Petak, 4. jun 2021. Osma sednica Odbora za zaštitu životne sredine Sremska Mitrovica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 23. mart 2017. Peta sednica Odbora za zaštitu životne sredine Novi Sad Ima fotografija Ima video snimaka
Utorak, 24. septembar 2013. 30. sednica Odbora za zaštitu životne sredine Subotica Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.