Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Pančevo

Petak, 10. oktobar 2008.

Трећа седница Одбора за заштиту животне средине

Одбор за заштиту животне средине одржао је Трећу седницу 10. октобра, у згради Града Панчева. Седници је председавао председник Одбора, Чедомир Јовановић.


Одбор за заштиту животне средине одржао је Трећу седницу 10. октобра, у згради Града Панчева. Седници је председавао председник Одбора, Чедомир Јовановић.

Панчево је један од градова који се налази на црној еколошкој мапи Србије, а са проблемима заштите животне средине Панчева, чланове Одбора и народне посланике упознали су др Миладин Аврамов, државни секретар Министарства животне средине и просторног планирања, др Слободан Пузовић, покрајински секретар за заштиту животне средине и одржив развој, Владимир Деља, члан градског Већа задужен за заштиту животне средине, Љиљана Станојевић, помоћник министра животне средине и просторног планирања и Олга Шиповац, секретар Секретаријата за животну средину Града Панчева.

У наставку седнице, чланови Одбора и народни посланици постављали су питања и дискутовали са представницима Владе и локалне власти. Панчево је један од 237 регистрованих угрожених места у Србији и учесници седнице су се сложили да је потребно јединствено и брзо реаговати у решавању проблема загађености овог града и његове околине у којој је смештена индустријска тзв. јужна зона (Азотара, ХИП Петрохемија и Рафинерија нафте Панчево).

Чланови Одбора су закључили да је потребно одмах организовати састанак са председницом парламента и шефовима посланичких група, како би се у Скупштини убрзало усвајање акционог плана и Закона о заштити животне средине. Истовремено би требало ојачати координацију између Одбора, Владе и надлежних министарстава, уз увођење представника локалне самоуправе и покрајине у ту кординацију, као и заједнички рад на буџету.

Председник Одбора, Чедомир Јовановић је нагласио да се неће одустати од системског решавања проблема заштите животне средине у Панчеву, додавши да Одбор има у плану да посети и друга угрожена места у Србији, од којих је један од најзагађенијих град Бор.

Чланови Одбора, обишли су у јужној зони ХИП Петрохемију, у којој су посетили фабрику отпадних вода и складиште опасног отпада. ХИП Петрохемија је један од највећих загађивача животне средине, која је својим акционим планом за ову годину издвојила 13 милиона евра за мере заштите. Извршни директор ХИП Петрохемија, Зоран Миоч је истакао да ће до септембра 2009. године бити завршена санација фабрике отпадних вода, која је један од највећих загађивача у јужној зони.

Pančevo: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Petak, 23. jul 2021. 12. sednica Odbora za zaštitu životne sredine Čačak Ima fotografija Ima video snimaka
Petak, 4. jun 2021. Osma sednica Odbora za zaštitu životne sredine Sremska Mitrovica Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 23. mart 2017. Peta sednica Odbora za zaštitu životne sredine Novi Sad Ima fotografija Ima video snimaka
Utorak, 24. septembar 2013. 30. sednica Odbora za zaštitu životne sredine Subotica Ima fotografija
Petak, 10. oktobar 2008. Treća sednica Odbora za zaštitu životne sredine Pančevo

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.