6. oktobar 2023.  Predsednik Skupštine Srbije na sastanku sa predsednicom Parlamenta Azerbejdžana u Bakuu

6. oktobar 2023. Predsednik Skupštine Srbije na sastanku sa predsednicom Parlamenta Azerbejdžana u Bakuu

Petak, 6. oktobar 2023.

Predsednik Skupštine Srbije na sastanku sa predsednicom Parlamenta Azerbejdžana u Bakuu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić boravi danas u zvaničnoj poseti Republici Azerbejdžan, na poziv prof. dr Sahibe Gafarove, predsednice Narodne skupštine Republike Azerbejdžan (Mili Medžlisa).


Predsednik Skupštine Srbije svoju posetu započeo je sastankom sa predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim, nakon čega je, polaganjem venca na spomenik Hejdaru Alijevu, odao počast azerbejdžanskom nacionalnom vođi, a potom je za dr Orlića priređen svečani doček u Mili Medžlisu, gde je prisustvovao i plenarnoj sednici. Nakon toga, predsednik Skupštine Srbije se sastao sa predsednicom Parlamenta Azerbejdžana.

Sagovornici su tokom razgovora izrazili zadovoljstvo zbog ponovnog susreta, koji je usledio nakon posete predsednice Gafarove Beogradu u maju ove godine, kada su šefovi dva parlamenta, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, potvrdili opredeljenje za nastavak dinamične saradnje.

Zajednički su konstatovali da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou ikada, zasnovani na uzajamnom poštovanju i poverenju predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića i predsednika R. Azerbejdžan Ilhama Alijeva. „Takav odnos dvojice lidera predstavlja snažan impuls intenziviranju i produbljivanju sveobuhvatnih bilateralnih odnosa i strateške saradnje, kojoj svoj doprinos pruža i naša Narodna skupština“, poručio je dr Orlić.

Predsednica Mili Medžlisa je naglasila da Azerbejdžan Srbiju doživljava kao jednog od najbližih prijatelja u Evropi, dodajući da poseta predsednika Orlića Bakuu predstavlja još jednu potvrdu bliskih veza dve zemlje. Poručila je da u izazovnim vremenima za ceo svet, Srbija i Azerbejdžan treba da nastave neupitnu, međusobnu podršku i da zajedno brane principe međunarodnog javnog prava.

Dr Orlić je Gafarovoj zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu R. Srbije i detaljno je informisao o teroru koji se nad srpskim narodom na KiM sprovodi, brutalnoj kampanji etničkog čišćenja i sveukupno izuzetno teškoj situaciji u južnoj pokrajini, za koju je isključivi krivac, kako je naglasio, Aljbin Kurti. Dodao je da će Srbija ostati na strani istine, prava i očuvanja mira, neophodnog kako bi se sveobuhvatni progres naše zemlje nastavio.

Tokom sastanka su razmotrene mogućnosti za zajednički rad dve zemlje u brojnim oblastima. Šefovi parlamenata potvrdili su obostranu opredeljenost da se njihova dinamična komunikacija i razmena poseta nastave i u budućnosti.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31