9. oktobar 2023. Predsednici parlamenata Srbije i Iraka potpisali Memorandum o razumevanju

9. oktobar 2023. Predsednici parlamenata Srbije i Iraka potpisali Memorandum o razumevanju

Ponedeljak, 9. oktobar 2023.

Predsednici parlamenata Srbije i Iraka potpisali Memorandum o razumevanju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić potpisao je danas sa predsednikom Parlamenta Republike Irak Muhamedom El Halbusijem, koji boravi u zvaničnoj poseti R. Srbiji, Memorandum o razumevanju između dva parlamenta.


Tokom sastanka koji je prethodno održan, sagovornici su se saglasili da će Memorandum podići međuparlamentarnu saradnju na novi nivo, ujedno ojačati osnovu za dalji razvoj i unapređenje sveukupnih odnosa.

Dr Orlić je naglasio da se poseta predsednika El Halbusija realizuje u godini kada Srbija i Irak obeležavaju 65. godišnjicu od uspostavljanja bilateralnih odnosa, kao i da ima istorijski karakter, budući da je reč o prvoj poseti na najvišem parlamentarnom nivou u poslednje 24 godine.

Predsednici parlamenata su, tokom sadržajnog i otvorenog razgovora, zajednički izrazili privrženost principima međunarodnog javnog prava. El Halbusi je naglasio da Irak ostaje dosledan u podršci suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti R. Srbije, na čemu je dr Orlić zahvalio. Predsednik Skupštine Srbije detaljno je sagovornika upoznao sa izuzetno teškom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini, otvorenom teroru koji nad srpskim narodom sprovodi Aljbin Kurti, njegovim pokušajima da se svakodnevno dovede do otvorene eskalacije i da se trajno unište mir i dijalog. „Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, stabilnosti, dijalogu kao jedinom ispravnom načinu da se dođe do održivog rešenja, ujedno sopstvenom razvoju, napretku i saradnji sa prijateljima i partnerima iz celog sveta, među kojima Irak ima svoje važno mesto. To je naše čvrsto opredeljenje i jedan od osnovnih principa državne politike koju u Srbiji predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, a koju jedinstveno sprovodimo na svim nivoima“, rekao je predsednik NS RS.

Predsednici parlamenata potvrdili su tokom sastanka rešenost da dve zemlje i u budućnosti deluju u pravcu daljeg razvoja i unapređenja uzajamno korisne saradnje. Predsednik El Halbusi je istakao da brojnost i sastav njegove delegacije svedoče o spremnosti Iraka za zajednički rad sa prijateljskom Srbijom, izrazivši uverenje da će naša zemlja podeliti svoje bogato iskustvo u sferama od značaja za Irak i njegov dalji razvoj i napredak.

Sa posebnom pažnjom razmotrene su mogućnosti za učvršćivanje partnerstva u ekonomiji, energetici, zdravstvu, poljoprivredi, obrazovanju, kao i u pojedinačnim oblastima infrastrukture, u kojima Irak beleži značajne rezultate, na čemu je dr Orlić čestitao.

Sastanku sa predsednikom Parlamenta Iraka pristustvovale su potpredsednice NS RS Sandra Božić i Snežana Paunović, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa R. Irak Marko Atlagić, predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Uglješa Marković, zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković, kao i ambasador R. Srbije u R. Irak Uroš Balov. Sastanku su sa iračke strane prisustvovali predsednik Odbora za bezbednost i odbranu Abas Šail El Zamili, predsednica Odbora za spoljnopolitičke odnose Dilan Gafur Salih, predsednica Odbora za strateško planiranje Lejla Mehdi Abdulhusein, otpravnica poslova Ambasade Iraka u R. Srbiji Majada Abdulah Jasin El Azami i drugi sekretar u Ambasadi nadležan za političku saradnju Gajlan Džamim Alvan Alvan.


Foto galerija


Video (2)

Ponedeljak, 9. oktobar 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine i predsednika Parlamenta Republike Irak 09.10.2023.

Ponedeljak, 9. oktobar 2023. | potpisivanje Memoranduma o razumevanju između dva parlamenta i izjave za medije 09.10.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31