13. novembar 2019. Učesnici okruglog stola

13. novembar 2019. Učesnici okruglog stola

Četvrtak, 14. novembar 2019.

Zelena poslanička grupa organizovala okrugli sto na temu Zagađenje vazduha – stanje i kako do rešenja

Neformalna Zelena poslanička grupa je, u sredu 13. novembra 2019. godine, održala međusektorski okrugli sto na temu: Zagađenje vazduha – stanje i kako do rešenja.


Sastanak je otvorila koordinatorka Zelene poslaničke grupe, narodna poslanica Nada Lazić koja je istakla važnost pravih informacija o stanju kvaliteta vazduha, kao i pitanja uzroka zagađenja.

U panel diskusiji o stanju kvaliteta vazduha i uticaju aerozagađenja na zdravlje ljudi u Republici Srbiji učestvovali su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, Milenko Jovanović, načelnik odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, Uroš Rakić iz Instituta za javno zdravlje Srbije, Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole, Ivana Krstić, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Niša, Zvezdan Kalmar ispred Radne grupe 27 Nacionalnog Konventa o EU, uz moderaciju Aleksandra Macure iz Res fondacije. U razgovoru su učestvovali i ostali predstavnici relevantnih javnih institucija, međunarodnih organizacija i civilnog sektora.

Narodna poslanica Dubravka Filipovski je istakla važnost pitanja privatnih zagađivača, kao i poboljšanja kapaciteta mernih stanica u Republici Srbiji.

Ministar Goran Trivan je istakao da je neophodno da se mere za poboljšanje kvaliteta vazduha baziraju na što više tačnih i blagovremeno utvrđenih mernih podataka, te da će se založiti za povećanje broja mernih stanica, odnosno povećanje operativno-tehničkih kapaciteta i ingerencija Agencije za zaštitu životne sredine.

Svi učesnici su se složili da je potrebno veće uključivanje medija i informisanje javnosti o stanju kvaliteta vazduha putem medija.

Na okruglom stolu su učestvovali, pored koordinatorke Zelene poslaničke grupe, narodne poslanice Nade Lazić i narodni poslanici: Jasmina Karanac, Predrag Jelenković, Dubravka Filipovski, Sonja Pavlović, Gordana Čomić i Olena Papuga.

Realizaciju ove aktivnost podržao je Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine“ koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2