28. januar 2022. Učesnici sastanka

28. januar 2022. Učesnici sastanka

Petak, 28. januar 2022.

Završena druga faza međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom uoči predstojećih lokalnih, parlamentarnih i predsedničkih izbora

Kofasilitatori procesa poslanici EP Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, bivši poslanici EP Knut Flekenštajn i Eduard Kukan i predsednik NSRS Ivica Dačić komentarisali su dosadašnji rad i izglede buduće saradnje.


Proces Međustranačkog dijaloga započet 2019. obezbedio je efikasnu platformu za razmenu i izgradnju konsenzusa među različitim političkim snagama o pitanjima ključnim za budućnost srpske demokratije. U toku procesa dogovoreno je 16 konkretnih mera, u skladu sa međunarodnim preporukama, za poboljšanje izbornih uslova i medijskog prostora. Na žalost, iz različitih razloga nisu svi učesnici dijaloga bili u poziciji da pristanu na ove mere.

„Ključno je da se ove mere u potpunosti implementiraju. Bilo kakva nepotrebna odlaganja implementacije ugrožavaju efikasnost dogovorenih mera uoči predstojećih izbora“, istakli su kofasilitatori iz Evropskog parlamenta. „Zabrinjava činjenica da vanparlamentarna opozicija ostaje kritična prema sprovođenju mera.“

„Zaključujući ovu rundu Međustranačkog dijaloga želimo da istaknemo konstruktivnu, otvorenu i konkretnu razmenu koju smo imali sa svim sagovornicima i pozitivan stav prema dijalogu i izgradnji konsenzusa. Međutim, potrebna je dalja reforma da bi se konsolidovala parlamentarna demokratija Srbije i spremni smo da podržimo ove napore posle izbora“, istakli su kofasilitatori Međustranačkog dijaloga iz Evropskog parlamenta.

„Međustranački dijalog je bio važno iskustvo za sve učesnike. On je pokazao da smo u stanju da radimo preko stranačkih linija na postizanju napretka u opštem interesu srpske demokratije. Ovo je takođe bio veoma pozitivan primer saradnje Narodne skupštine Republike Srbije i Evropskog parlamenta koji je dobar za budućnost. Narodna skupština Republike Srbije će nastaviti da ulaže sve napore da usvoji neophodne zakonske izmene za sprovođenje mera koje su zajednički dogovorene u Međustranačkom dijalogu“, istakao je Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

Svi kofasilitatori Međustranačkog dijaloga saglasili su se da dobra saradnja i posredništvo u dijalogu treba da se nastave i nakon izbora, u cilju jačanja parlamentarne demokratije i unapređenja političke kulture. Raduju se i međunarodnoj posmatračkoj misiji koja će izbliza pratiti tok i ishod predstojećih izbora, koja je takođe prioritetna misija za Evropski parlament.


Video (1)

Petak, 28. januar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa kofasilitatorima u okviru Međustranačkog dijaloga 28.01.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 28. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja