30. mart 2018. Članovi Odbora za evropske integracije i delegacija Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodnog sobranja Republike Bugarske

30. mart 2018. Članovi Odbora za evropske integracije i delegacija Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodnog sobranja Republike Bugarske

Petak, 30. mart 2018.

Zapadni Balkan u fokusu pažnje EU, koja jedina može da pruži perspektivu regionu

„Bugarska je region Zapadnog Balkana stavila u fokus pažnje EU, koja jedina može da mu pruži perspektivu, jer daje sistemske odgovore na sistemske probleme“, poručio je danas Kristian Vigenin, predsednik Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodnog sobranja Republike Bugarske u razgovoru sa kolegama iz Odbora za evropske integracije Narodne skupštine.


On je dodao da aktiviranje politike proširenja EU nije bilo lako imajući u vidu skepticizam u samoj EU, ali je Bugarska pronašla argumente kojima je, uz činjenicu da EU prevazilazi krize sa kojima se suočava, ubedila članice EU da ovaj region treba da dobije pažnju kakvu zaslužuje. Vigenin je ocenio da je drugi element bugarskog angažovanja na polju proširenja EU podrška na evropskom putu, kako politička, tako i finansijska i administrativna.

„Bugarska radi sve kako bi podržala Srbiju na putu ka članstvu u EU i čini sve da objasni drugim članicama zašto države u regionu ne mogu lako da reše probleme, kako bi zadobili njihovo razumevanje koje daje bolje rezultate nego bilo koji pritisak“, zaključio je Vigenin.

On je govoreći o Kosovu i Metohiji istakao da zemlje EU teško mogu sebi da predstave složenost ovog pitanja i zato podrška celom regionu može da učini lakšim rešavanje problema koji u njemu postoje.

Članica Odbora za evropske integracije Gordana Čomić upoznala je kolege iz bugarskog parlamenta sa tokom pregovora Srbije za članstvo u EU, istakavši da je proces započet 2015. godine, da je otvoreno 12 od 35 pregovaračkih poglavlja, kao i da Srbija očekuje otvaranje bar još pet pripremljenih poglavlja.

„Najviše posla nas očekuje u poglavljima 23 i 24, posebno u delu donošenja i primene zakona. Takođe, posebnost naših pregovora jeste Poglavlje 35, u kome je sažet Briselski sporazum, koji podrazumeva normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. U slučaju Srbije pregovori sa EU su pregovori o razvoju društva i utemeljivanju vladavine prava i sloboda, a Srbija se nepovratno odlučila za članstvo u EU“, poručila je Čomić.

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak ponovio je da Srbija nepokolebljivo ide ka EU i ocenio da je dobro da između Srbije i Bugarske postoji međusobno razumevanje.

„Situacija u Srbiji je kompleksna, ali sam uveren da će, u saradnji sa ljudima dobre volje kakvi ste vi, „balkansko bure baruta“ prestati tako da se zove“, poručio je predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak.

Sastanku su prisustvovali narodni poslanici Elvira Kovač, Zvonimir Đokić i Aleksandar Čotrić, a u ime delegacije bugarskog parlamenta Ivelina Vasileva i Petar Petrov, zamenici predsednika Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodnog sobranja Republike Bugarske, kao i član Odbora Ivan Ivanov.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4