19. april 2023. Učesnici sastanka

19. april 2023. Učesnici sastanka

Sreda, 19. april 2023.

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu razgovarao sa predstavnicima Unsko-sanskom i Posavskog kantona Federacije BiH

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović i članica Odbora Sanja Lakić, sastali su se sa direktorom Centra za podršku povratnicima iz Bosanskog Petrovca Nemanjom Davidovićem i predsednikom Srpskog udruženja „Posavina“ Damirom Ivetićem. Tema sastanka bila je položaj srpskog naroda u Unsko-sanskom i Posavskom kantonu Federacije BiH i dalje mere pomoći.


Predsednik Srpskog udruženja „Posavina“ Damir Ivetić ukazao je na alarmantnu činjenicu da je u proteklih godinu dana, srpski narod na rubu nestanka sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine. On je naglasio da trenutno u svega pet- šest opština žive Srbi, te izrazio nadu da će sastanak rezultirati smernicama kako da taj gorući problem mogao da bude rešen.

Ivetić je izrazio zahvalnost na pomoći koju je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio za opštine Sokolac, Rudo, Višegrad, Nevesinje i Bileća, naglasivši da to nije samo finansijska pomoć, već i snažna poruka Srbima u BiH da je matioca uz njih.

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović izneo je uverenje da je inicijativa Otvoreni Balkan najbolji način da se zaustavi raseljavanje Srba, ali i svih ostalih naroda sa teritorije BiH, zbog boljih uslova za život svakog pojedinca. On je naglasio da ta inicijativa pruža mogućnost nesmetanog protoka roba i usluga, kvalitetnu i funkcionalnu infrastrukturu i veću povezanost sa Republikom Srbijom, kako srpskog tako i svih drugih naroda u Federaciji što stvara bolju privrednu, ekonomsku i političku klimu.

Vujadinović je pozdravio odluku predsednika Republike da se nastavi sa pružanjem pomoći Republici Srpskoj, ali i naglasio značaj pomoći pojedincu, kroz mehanizaciju, kampove, unapređenje školstva, što može značajno uticati na odluku Srba da ne napuštaju svoja vekovna ognjišta.

Direktor Centra za podršku povratnicima iz Bosanskog Petrovca Nemanja Davidović uz zahvalnost na dosadašnjoj pomoći matice, naglasio je značaj njenog kontinuiteta, koji omogućava kvalitetnije planiranje projekata. On se takođe interesovao za Nacrt zakona o međudržavnoj humanitarnoj pomoći i od zamenika predsednika Odbora dobio uveravanje da će se na relevantim mestima informisati u kojoj fazi se nalazi taj nacrt zakona.

Članica Odbora Sanja Lakić sagovornicima je predložila, da se u cilju što efikasnijeg organizovanja pružanja pomoći, upriliči sastanak sa predstavnicima Srba sa teritorije BiH i relevantnih instritucija i ministarstava, na kojem bi se razgovcaralo o konkretnim projektima i načinima na koji oni mogu da se realizuju.