6. februar 2023. Učesnici sastanka

6. februar 2023. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 6. februar 2023.

Zamenik predsednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu održao sastanak posvećen očuvanju imovinskih prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine

Zamenik predsednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović održao je danas u Narodnoj skupštini sastanak posvećen temi očuvanja imovinskih prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Navodeći važnost ovog pitanja, Vujadinović je ukazao da je bitno utvrditi šta je do sada urađeno i koje su dalje mogućnosti, kako bi se zaustavio proces oduzimanja srpske imovine u Federaciji BiH, ističući značaj koordinacije aktivnosti institucija Republike Srbije, Republike Srpske i udruženja građana koja se bave ovim temama.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ukazao je da je Uprava u prethodnih godinu dana intenzivno radila na informisanju Srba iz BiH, koji žive u regionu i dijaspori, koji polažu prava na nepokretnosti u Federaciji BiH. Zahvaljujući kampanji, koja se vodila preko ambasada i konzulata, putem medija i društvenih mreža, dopreli smo do 2.5 miliona ljudi, naveo je Arno i istakao da je za samo dva meseca dupliran broj građana koji su se obratili kancelarijama za stručnu pravnu pomoć licima iz federcaije BiH.

O rezultatima aktivnosti usmerenih na očuvanje imovinskih prava Srba u Federaciji BiH govorili su i predstavnici relevantnih institucija Republike Srbije i Republike Srpske: Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regiponu AP Vojovodine, Komeserijata za izbeglice i migracije, Republike Srbije, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske, Odbora za zaštitu prava Srba u federaciji BiH, lokalnih samouprava Republike Srpske, kao i predstavnici više udruženja građana koja se bave ovim temama.

Učesnici sastanka su se složili da je sprovedena kampanja informisanja Srba koji imaju prava na nepopkretnosti u Federaciji BiH dala značajne pozitivne rezultate, ali da predstoji još uvek značajan posao da se uradi, imajući u vidu da 400.000 lica srpske nacionalnosti polaže prava na nepokretnosti, da su upisani u katastarske i zemljišnoknjižne evidencije.

Posebno su istakli važnost promovisanja i upućivanja građana na Kancelarije za stručnu pravnu pomoć licima iz Federacije BiH, kojih ima šest u Bosni i Hercegovini -- u Banja Luci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Mrkonjić Gradu, Nevesinju i Zvorniku, i dve u Srbiji – u Beogradu i Novom Sadu. Te kancelarije su osnovni institucionalni mehanizmi za podršku građanima u procesu ostvarivanja svojih imovinskih prava, složili su se učesnici sastanka i saglasili da je bitno dodatno podizanje kapaciteta kancelarija, kroz veće budžete za rad i zapošljavanje dodatnih stručnih lica za pravnu podršku.

Ove kancelarije svojim radom štite 8408 kilometara kvadratnih teritorije sadašnje Federacije, istaknuto je na sastanku. Harmonizacija zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka u Federaciji BiH vrši se na način da se poziv građanima objavljuje u Službenom listu i dnevnim novinama, bez pismenog poziva nosiocima prava na nepokretnosti, te većina nije upoznata da se nad njihovim posedom sprovodi bilo kakav postupak i za to saznaju kada već bude kasno, zajednički su ocenili učesnici sastanka, i ukazali da je iz tog razloga veoma bitno da se građani blagovremeno obrate kancelarijama za stručnu pravnu pomoć.

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović je, zaključujući sastanak, ukazao da institucije Republike Srbije i dalje stoje na raspolaganju pojedincima i udruženjima građana, kao i institucijama Republike Srpske i Federacije BiH, u cilju rešavanja ovih problema, te da je ono što rade na ovom nivou vlasti, ustvari sastavni deo sveukupne politike pomoći našem narodu u regionu, a koja je u poslednjih nekoliko godina doživela ozbiljan napredak, pre svega na inicijativu predsednika Srbije. Vujadinović je poručio da Republika Srbija nastoji da svoj politički i privredni napredak prenese i u region i dijasporu u kojoj žive Srbi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1