2. mart 2023. Zamenik predsednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i delegacija Parlamenta Gruzije

2. mart 2023. Zamenik predsednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i delegacija Parlamenta Gruzije

Četvrtak, 2. mart 2023.

Vujadinović i Odišari: Dijaspora ima važnu ulogu i veliki potencijal za ekonomski napredak matičnih zemalja

Srpska i gruzijska dijapora imaju važnu ulogu i veliki potencijal za ekonomski napredak svojih matičnih zemalja, istaknuto je tokom današnjeg susreta zamenika predsednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimira Vujadinovića i predsednika Odbora za dijasporu i kavkasko pitanje gruzijskog parlamenta Beka Odišarija i zamenika predsednika ovog odbora Nodara Turdzeladzea.


Sagovornici su razmenili iskustva u radu svojih odbora, sa posebnim osvrtom na potencijalne zajedničke aktivnosti, kojima kao parlamentarci mogu doprineti unapređenju odnosa Srbije i Gruzije.

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović upoznao je gosta sa delokrugom rada Odbora kao i činjenicom da van svoje matice živi preko 50 odsto srpskog naroda, koji je jednim delom dijaspora, a jednim delom narod koji autohtono živi u regionu i koji se ne može smatrati dijaporom u pravom smislu te reči. On je ocenio da svi oni zajedno predstavljaju veliki potencijal za Srbiju sa jedne strane, dok sa druge strane Srbija čini sve da očuva njihovu vezu sa maticom. Takođe, Vujadinović je naveo da su mir i stabilnost od izuzetne važnosti za Srbiju i zahvalio Gruziji na njenom principijelnom stavu kada je u pitanju poštovanje međunarodnog prava i pitanje naše južne pokrajine Kosovo i Metohija, kao i na podršci koju Gruzija pruža Srbiji u međunarodnim organizacijama.

Predsednik Odbora za dijasporu i kavkasko pitanje gruzijskog parlamenta Beka Odišari detaljno je upoznao Vujadinovića sa delokrugom rada odbora na čijem je čelu, kao i aktivnostima kojima se animira velika gruzijska dijaspora, posebno omladina, za saradnju sa maticom i očuvanje nacionalnog identiteta. On je istakao da Gruiziju i Srbiju, pored brojnih sličnosti, poput iste pravoslavne vere, veže i činjenica da imaju brojnu dijasporu u svetu. Politička i ekonomska gruzijska dijaspora broji preko 1,7 miliona ljudi, koji žive kako u Evropi, tako i u SAD, ali i u Iraku i Rusiji. Kao poseban vid saradnje sa dijasporom Odišari je naveo projekat mladih ambasadora, koji podrazumeva angažovanje gruzijske omladine koji u zemljama u kojima žive predstavljaju Gruziju, sa posebnim akcentom na očuvanje kulturnog nasleđa. Takođe, po irskom modelu i Gruzija pokušava da putem svoje dijaspore privuče strane kompanije da investiraju u Gruziju, a u saradnji sa donatorskim organizacijama izrađuje tzv. mapu puta za dijasporu, po kojoj se pitanje cirkularnih migracija aktivno rešava sa zemljama u kojima gruzini žive ilegalno, naveo je Odišari.

U razgovoru je istaknuto da i Srbija i Gruzija rade na očuvanju mira i stabilnosti kako u svojim zemljama, tako i u svom okruženju, što doprinosi ekonomskom rastu obe države, ali i napretku u procesu evropskih integracija.

Na sastanku je bilo reči i o situaciji u Ukrajini, geo-političkom položaju obe države, unapređenju ekonomske saradnje i trgovinske razmene, evropskim integracijama, ali i o inicijativi Otvoreni Balkan, koji može poslužiti Gruziji kao dobar primer regionalne saradnje.