24. septembar 2021. Vesna Marković na sastanku ad hok Odbora za migracije PS OEBS

24. septembar 2021. Vesna Marković na sastanku ad hok Odbora za migracije PS OEBS

Petak, 24. septembar 2021.

Vesna Marković na sastanku ad hok Odbora za migracije PS OEBS

Šefica delegacije NSRS pri PS OEBS I članica ad hok Odbora za migracije PS OEBS Vesna Marković je učestvovala na zasedanju pomenutog Odbora u onlajn formatu.


Margareta Cederfelt predsednica PS OEBS je pozdravila učesnike a nakon njenih pozdravnih reči učesnicima se opbratio predsedavajući komiteta Kristian Vigenin. Tema sastanka je bila situacija u Avganistanu, humanitarne potrebe kao i upravljanje migracijama.

Astrid Sleten, iz Norveškog saveta za izbeglice i Elizabet Kolet specijalni savetnik genetralnog direktorata Međunarodne organizacije za migracije su predstavili trenutnu humanitarnu situaciju u Avganistanu.

Nakon toga je usledila debata koja se ticala potencijalnog uticaja trenutne bezbednosne i humanitarne situacije u Avganistanu na izbegličke tokove u regionu OEBS -a kao i preporuke za delovanje OEBS -a i Parlamentarne skupštine OEBS -a.

Narodna poslanica Vesna Marković se obratili učesnicima sastanka i rekla da se situacija u Avganistanu prati sa velikom pažnjom u Srbiji. Informisala je učesnike sa zvaničnim podacima koji se tiču prisutnosti migranata poreklom iz Avganistana u Srbiji. Za prvih šest meseci ove godine broj imigranata poreklom iz Avganistana se skoro udvostručio. Kako je rekla problem koji trenutno očekuju sve zemlje evropskog kontinenta, kako članice EU tako i one koje to nisu, je novi migratorni talas iz Avganistana. Po rečima Vesna Marković ovakva situacija iziskuje zajedničko rešenje i u tom smislu poseban fokus treba staviti na suzbijanja iregularnih migracija uz absolutno poštovanje ljudskih prava prilikom sprovođenja tih mera.

„Smatram da se samo zajedničkim iznalaženjem rešenja može prevazići kriza sa kojom ćemo se sasvim izvesno ubrzo svi zajednički suočiti. Zajednička strategija rešavanja migrantske krize se neminovno javlja kao najrealniji i nadajmo se najefikasniji odgovor i kojim bi se ublažili i prevazišli negativni efekti ove krize“ rekla je Vesna Marković na kraju svog izlaganja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31