5. februar 2021. Potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa ambasadorom Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Nj.E. Rašidom Hasanom Pur Baeijem

5. februar 2021. Potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa ambasadorom Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Nj.E. Rašidom Hasanom Pur Baeijem

Petak, 5. februar 2021.

Veliki potencijal za saradnju Irana i Srbije, trijumf mudre srpske politike

Potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sastao se sa ambasadorom Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Nj.E. Rašidom Hasanom Pur Baeijem.


Dr Vladimir Orlić je istakao da u Srbija i Iran imaju dugu tradiciju prijateljskih odnosa, što se ogleda i u međusobnoj podršci u međunarodnim forumima.

„Ne moram da Vam naglasim koliko je za nas važno da na tom planu imamo snažnu, principijelnu podršku, koja se manifestuje u stavu Vaše zemlje da ne priznaje nelegalnu samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova“, naglasio je Orlić.

On je ukazao na značaj parlamentarne saradnje, koja u odnosu dve zemlje može da bude izuzetno efikasna, jer oba parlamenta imaju poslaničke grupe prijateljstva, Iran sa Srbijom i Srbija sa Iranom. Orlić smatra da prostor za unapređenje saradnje postoji i u oblasti kulture i obrazovanja, a posebno poljoprivrede, sa čim se složio iranski ambasador, naglasivši da Iran 17% semena uvozi upravo iz Srbije. Ambasador je naglasio da je Iran veliko tržište i istakao da je usvajanjem Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Islamske Republike Irana u oblasti zaštite bilja i biljnog karantina, Srbija potvrdila da prepoznaje potencijal tog tržišta.

Ambasador Pur Baeij je takođe ukazao na prijateljske odnose dve zemlje i izrazio nadu da će dva parlamenta intenzivno sarađivati. Prva prilika za to mogla bio da bude posete delegacije Odbora za poljoprivredu iranskog Parlamenta, ali i šansa za dodatne pregovore na planu poljoprivrede i na vanparlamentarnom nivou.

Ambasador je posebno naglasio značaj moguće posete predsednika Aleksandra Vučića Iranu i nadu da će epidemiološka situacija dozvoliti da uzajamne posete budu intenzivnije u predstojećem periodu.

Tokom sastanka sagovornici su se složili da je neophodno ostvariti direktnu bankarsku saradnju između dve zemlje, rešiti pitanje platnog prometa , jer je to preduslov za sve ostale vidove saradnje. Osvrnuli su se i na epidemiološku situaciju, te je Orlić izneo podatak da je Srbija među vodećim zemljama u Evropi po broju vakcinisanih građana. On je naglasio da je za to zaslužna politika saradnje i otvorenosti prema svima u svetu, predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, zahvaljujući kojoj Srbija ima mogućnost da uvozi vakcine protiv Kovida iz svih delova sveta, kao jedina zemlja u Evropi koja može da se pohvali ovakvim rezultatima. Ambasador Pur Baeij se saglasio sa navedenom ocenom i pohvalio rezultate međunarodne politike koju vodi Srbija i koja rezultuju uspešnom vakcinacijom, i rekao da je Iran u poslednjoj fazi ispitivanja vakcine domaće proizvodnje, na čemu mu je potpredsednika Narodne skupštine čestitao, istakavši da je i Srbija na putu proizvodnje domaćeg cepiva.