Utorak, 15. decembar 2020.

Veštačka inteligencija na evropski način: Zaštita osnovnih prava u doba veštačke inteligencije

Na poziv Agencije Evropske unije za osnovna prava, potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Jelena Žarić Kovačević učestvovali su na onlajn konferenciji Veštačka inteligencija na evropski način: Zaštita osnovnih prava u doba veštačke inteligencije.


Konferenciju su organizovali Agencija Evropske unije za osnovna prava i nemačko Savezno ministarstvo za pravdu i zaštitu potrošača u okviru nemačkog predsedavanja Savetu Evropske unije, 14. decembra 2020. godine.

U uvodnom delu konferencije, među govornicima bili su savezna ministarka Nemačke za pravdu i zaštitu potrošača Kristin Lambreht (Christine Lambrecht), direktor Agencije Evropske unije za osnovna prava Majkl O’Flaherti (Michael O’Flaherty) i EU komesar za pravdu Didije Rejnders (Didier Reynders).

Nakon uvodnog izlaganja, učesnicima je predstavljen izveštaj Agencije Evropske unije o osnovnim pravima „Stvaranje budućnosti – veštačka inteligencija i osnovna prava u EU“. Eksperti koji su radili na izradi ovog Izveštaja, predstavili su ključne tačke koje se spominju u Izveštaju: definiciji veštačke inteligencije (VI), slučajevima primene VI u Evropskoj uniji, svrsi korišćenja VI, zakonodavnom okviru zaštite osnovnih prava, zaštiti podataka, jednakosti i nediskriminaciji, pristupu efikasnom pravnom leku i proceni uticaja VI u praksi i pod kojim uslovima.

U okviru prvog panela „Automatizacija javne uprave - Upotreba VI u javnom sektoru i uticaj na osnovna prava“, panelisti su govorili o primerima upotrebe VI, prednostima upotrebe, izazovima i mogućim rešenjima vezanim za zaštitu osnovnih prava prilikom upotrebe VI u javnom sektoru.

Drugi panel „Poslovni modeli i VI - Upotreba VI u privatnom sektoru i uticaj na osnovna prava“ je bio prilika da se raspravlja o izazovima upotrebe VI u kompanijama i kakav se uticaj time vrši na osnovna prava.

U okviru trećeg panela „VI i agenda politike EU - Kako unaprediti osnovna prava sa regulatornim okvirom EU koji se odnosi na VI“, naglašena je potreba da se veštačka inteligencija koristi u skladu sa osnovnim pravima u Evropskoj uniji. Nagovešteno je predstavljanje nacrta zakonodavnog okvira Evropske unije u oblasti VI za prvi kvartal 2021. godine. Takođe, naznačeno je da Savet Evrope planira raspravu u narednim danima o pitanju da li je neophodno usvajanje povelje o veštačkoj inteligenciji. Podsetili su da će sutra biti predstavljen Zakon o digitalnim uslugama Evropske komisije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31