21. decembar 2017. Konferencija za novinare kopredsedavajućih Sedmog sastanka POSP dr Vladimira Orlića i Eduarda Kukana

21. decembar 2017. Konferencija za novinare kopredsedavajućih Sedmog sastanka POSP dr Vladimira Orlića i Eduarda Kukana

Četvrtak, 21. decembar 2017.

Usvojena Deklaracija i preporuke Sedmog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija

Delegacije Narodne skupštine i Evropskog parlamenta nastavile su rad Sedmog sastanka POSP u četvrtak, 21. decembra, raspravom o stanju pregovora o pristupanju i odnosima između EU i Srbije.


Nastavljena je razmena stavova i mišljenja o temama koje su dominirale i prvog dana rada, a to su nezavisnost pravosuđa i sloboda medija. Posebnu pažnju poslanici su drugog dana rada posvetili finansiranju političkih partija i različitim modelima koji se primenjuju u zemljama članicama EU. Takođe, razgovaralo se i o pravima nacionalnih manjina, realizaciji akcionog plana za Poglavlje 23, posebno u domenu zabrane diskriminacije i jačanja kapaciteta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Poslanici su razmenili mišljenja i o pitanjima odbrane i bezbednosti, odnosu prema Rusiji, stabilnosti na Balkanu kao uslovu za stabilnost EU, migrantskoj krizi i pouzdanosti Srbije kao partnera u suzbijanju iregularnih migracija, funkcionisanju Narodne skupštine i parlamentarnoj debati, finansijskoj konsolidaciji i smanjenju budžetskog deficita, kapitalnim izdacima i stopi privrednog rasta u zemlji, korišćenju predpristupnih fondova EU, neophodnosti formiranja Zajednice srpskih opština na KiM, regionalnom, ali i ruralnom razvoju.

Nakon završene diskusije, delegacije su usvojile Deklaraciju i preporuke Sedmog sastanka POSP, kojima se, pre svega, pozdravlja otvaranje 12 pregovaračkih poglavlja i pozivaju Savet i Komisija da podrže otvaranje tehnički pripremljenih poglavlja i ističe se da je napredak Srbije u okviru poglavlja 23 i 24, ali i normalizacija odnosa u okviru Poglavlja 35, od suštinske važnosti za dinamiku pregovora.

Kopredsedavajući Sedmim sastankom POSP Eduard Kukan poručio je, po završetku sastanka da Srbija treba da iskoristi predstojeće bugarsko, austrijsko, pa zatim i rumunsko predsedavanje Savetu EU, za ubrzavanje procesa pridruživanja, imajući u vidu da će se u tom periodu politika proširenja naći na agendi predsedavanja.

Predsednik delegacije Narodne skupštine dr Vladimir Orlić istakao je da su Evropski parlament i Srbija ponovili zajedničku podršku reformskim procesima koji se sprovode, kao i evropskom putu Srbije. On je izrazio zadovoljstvo što je Sedmi sastanak POSP protekao u otvorenoj i prijateljskoj atmosferi, u kojoj su se razmenila mišljenja o svim temama od interesa za evropske integracije Srbije.

Sledeći, Osmi sastanka POSP, održaće se 4. i 5. jula 2018. godine, u Strazburu.


Video (2)

Četvrtak, 21. decembar 2017. | Sedmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Srbija 21.12.2017.

Četvrtak, 21. decembar 2017. | konferencija za novinare kopredsedavajućih POSP dr Vladimira Orlića i Eduarda Kukana 21.12.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
ponedeljak, 15. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja