18. mart 2013. Potpisivanje Memoranduma o saradnji dva parlamenta

18. mart 2013. Potpisivanje Memoranduma o saradnji dva parlamenta

Ponedeljak, 18. mart 2013.

Unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Indonezije

Potpisivanje Memoranduma o saradnji dva parlamenta i konkretni dogovori o unapređenju ekonomske saradnje, rezultati su prvog dana zvanične posete predsednika Narodne skupštine Nebojše Stefanovića, Indoneziji.


Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović je danas, u glavnom gradu Indonezije, Džakarti, sa predsedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta Indonezije Marzuki Alijem, potpisao Sporazum o saradnji dva parlamenta, koji će, prema oceni dvojice predsednika, dalje produbiti parlamentarnu saradnju zasnovanu na dugoj i prijateljskoj tradiciji, koja je osnažena inicijativama i međusobnim susretima, ne samo na parlamentarnom, već i na nivou delegacija čiji je prioritet ekonomska saradnja, sa definisanim poljima interesa obe strane.

Predsednik Stefanović je u razgovoru sa predsedavajućim Predstavničkog doma Alijem ocenio da je potpisivanje Sporazuma o saradnji samo prvi korak i pokretač snažnije saradnje, ne samo na parlamentarnom nivou, izrazivši očekivanje da će i ratifikacija Sporazuma iz oblasti ekonomije, koja se očekuje, ohrabriti bržu i uspešniju poslovnu saradnju.

Predsednik Ali se složio sa tom konstatacijom dodavši da parlamenti nemaju samo važnu ulogu u demokratizaciji zemlje, već i značajnu ulogu u proširenju ekonomske saradnje, podsetivši na nedavnu posetu indonežanske parlamentarne delegacije Srbiji.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja sagovornici su kao prioritete naglasili potencijal u poljoprivrednoj, trgovinskoj i vojnoj oblasti.

Predsednik Stefanović se takođe domaćinima zahvalio na principijelnoj podršci po pitanju Kosova i Metohije, pojasnivši da se nikako ne radi o verskom, već o etničkom sukobu, koji Srbija pokušava da reši kroz pregovore, obavestivši domaćine o naporima Srbije da očuva i unapredi multietničnost i multikonfesionalnost.

Predsednik Ali je takođe naglasio činjenicu da i u Indoneziji postoji visok stepen verske tolerancije.

U razgovorima je posvećena posebna pažnja mogućnosti pokretanja projekta distributivnog centra Indonezije u Srbiji, koji bi omogućio prodor roba iz Indonezije, ne samo na srpsko, već i na tržišta trećih zemalja.

Ocenivši da Srbija čini sve da omogući priliv stranih investicija, predsednik Stefanović je uručio poziv predsedniku Aliju da poseti našu zemlju.

Predsednik Narodne skupštine se sastao i sa predsedavajućim Narodne konsultativne skupštine Indonezije Taufikom Kiemasom, sa predsedavajućim Saveta regionalnih predstavnika u Parlamentu Irmanom Gusmanom, kao i sa Ahmadom Kurniadijem, zamenikom direktora Odbora za investicije, sa kojim su razmatrani vidovi ekonomske saradnje, dogovorena razmena privrednih delegacija i što skorija poseta indonežanske delegacije, koja bi proučila mogućnosti ulaganja i otvaranja indonežanskih kompanija u Srbiji. Pored toga, obostrano je konstatovano da bi eventualno otvaranje direktne avio linije Beograd - Džakarta olakšalo poslovne kontakte, ali i omogućilo srpskoj dijaspori u Australiji da lakše i brže putuje u otadžbinu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja